Verden

Overrasket over fredsprisen

Presidenten i EU-parlamentet sier han har forståelse for at folk mister tillit til EU.

Schulz beskriver øyeblikket da han ble fortalt om fredsprisen, som følelsesladd. Men han trodde først ryktene om en nobelpris til EU kunne være en misforståelse.

– Det var uventet, sier han.

Økonomisk krise

– Jeg tror vi som jobber innen EU-systemet, er helt absorbert i problemene, utfordringene og vanskene vi opplever. Vi undervurderer kanskje hvor verdifullt det vi har oppnådd er for mange mennesker, fremholder lederen for den folkevalgte forsamlingen i Unionen.

Nettopp den økonomiske krisen mener han viser at nobelprisen også er en påminnelse til europeerne.

– Vi trenger en slik påminnelse om ikke å undervurdere hvor viktig og hvor unik EUs suksess er i europeiske historie, sier han.

Ingen dårlig idé

Mandag står Schulz på podiet i Oslo rådhus sammen med kommisjonspresident Jose Manuel Barroso og EU-president Herman Van Rompuy og tar imot fredsprisen på vegne av Unionen.

Meningsmålingene i Norge viser et svært solid flertall mot et medlemskap. Motstanden er så sterk at Europabevegelsen mener debatten er lagt død.

Schulz ber nordmenn om ikke å avskrive det europeiske prosjektet.

– For øyeblikket er ikke Unionen det mest attraktive prosjektet ettersom EU er i dårlig forfatning. Men det betyr ikke at den europeiske ideen er dårlig, sier han.

Budskapet fra parlamentspresidenten er at det 21. århundret ikke vil bli som det 19. og 20. «Nå er det samarbeid og konkurranse mellom regionene som gjelder», sier han og peker spesielt på utfordringen fra Kina og India.

Sterke sammen

Verken stormakter som Tyskland eller små land som Luxembourg er sterke nok alene.

– Dette gjelder også for Norge. Det norske folk bør ikke utelukke å bli en del av et fellesskap i fremtiden, selv om det kanskje ikke er mulig i dag, sier den tyske sosialdemokraten.

Schulz peker på klimaendringer, handelsforhold som endres i verdensøkonomien, spekulasjon i matpriser, demografiske endringer, migrasjon og en aldrende befolkning som tidens utfordringer.

– Det viser at den beste måten å kjempe mot farene på er samarbeid mellom nasjoner og mennesker på tvers av landegrensene i felles institusjoner. Nobelprisen ærer metoden ved at store og små land, fattige og rike nasjoner med ulike tradisjoner og ulik historie går sammen, sier han og mener det europeiske prosjektet derfor fortjener fredsprisen akkurat nå.

Kritikk

Det er det ikke alle som er enige i. Flere har kritisert timingen på nobelprisen, som går til et EU i krise der økonomiske problemer er blitt fulgt av sosial uro, opptøyer, splittelse og motsetninger mellom medlemslandene.

Målinger viser samtidig at EU-borgernes tillit til Unionen er rekordlav.

– Dette er en dramatisk utvikling, og jeg må innrømme at jeg forstår folk som mister tilliten, sier Schulz og avviser at kritikere av EU automatisk skal kalles euroskeptikere.

– Gapet mellom det vi burde gjøre, og det vi gjør i virkeligheten, er grunnen til at folk mister tilliten, sier han, men understreker at løsningen ikke er en oppløsning av Unionen.

Folk må heller kreve en forbedret Union, men han.

– Det er enkelt å få tilbake tilliten: Vi må gjøre det vi lover.

Mer fra Dagsavisen