Verden

Over 600 døde av ebola

UTBRUDD: Ebola sprer seg raskt i Vest-Afrika. Helsearbeidere som forsøker 
å hjelpe rammede, blir møtt med kniver, steinkasting og stengte veier.

Ebola, en av verdens dødeligste sykdommer, har nådd minst tre land i en av verdens fattigste regioner. Sykdommen startet i Guinea og har nå kommet til nabolandene Sierra Leone og Liberia. Frykten er stor for at sykdommen sprer seg også til andre steder i verden. Ifølge Verdens helseorganisasjon var det i går 603 dødsfall, omtrent halvparten i Guinea. Fra før av er det kjent at minst 888 er rammet av sykdommen som først ble oppdaget for fire måneder siden.

- I helgen fikk vi inn 17 nye tilfeller. 11 av dem er nå bekreftet smittet med ebola, sier nødhjelpskoordinator i Leger Uten Grenser, Lindis Hurum, på telefon fra Liberia.

Hun forteller at det daglig oppdages nye ebola-tilfeller i landet.

Helsearbeidere jages

Samtidig sliter helsearbeidere med å vinne tillit hos den rammede befolkningen, slik at de kan utføre jobben sin og forhindre at smitten sprer seg.

Folk har sett at andre som er rammet blir sendt til behandlingssentrene. Mange dør der, og flere mennesker tror at det å bli tatt vare på av helsearbeidere, er en «dødsdom». Det har derfor oppstått mistillit og panikk i deler av befolkningen. Landsbyer sperrer seg inne og nekter helsearbeider adgang. Det har også vært rapportert om flere tilfeller der mistenksomme innbyggere jager bort helsearbeidere, med kniver og steiner, og forhindrer dem i arbeidet ved å blokkere veier og bruer.

I Sierra Leone ble et behandlingssenter brent ned fordi befolkningen trodde at medisinen som ble gitt ebola-rammede, forårsaket sykdommen, skriver nyhetsbyrået AP.

- Folk har mistillit til helsemyndighetene og myndighetene generelt. Det gjør arbeidet svært vanskelig, sier Hurum.

Gjemmer seg

Syke mennesker isoleres i hjemmene sine for å skånes unna helsearbeiderne, og frykten er derfor stor for at tallene for antall ebola-tilfeller er underrapportert.

- I Guinea har vi sett en nedgang i antall tilfeller. Men det kan dessverre skyldes at folk skyr unna helsearbeiderne. Folk gjemmer seg og tror det vil gå over, sier Hurum.

Ebola er mest smittsomt like før og like etter døden inntreffer. At syke mennesker ikke får behandling, øker smittefaren.

- Familier håndterer selv begravelser, og utfører begravelsesritualer som vasking av avdøde. Dette utgjør en stor smittefare, sier Hurum.

90 prosent dør

Ebola forårsaker feber, oppkast, blødninger og diaré. Rundt 90 prosent av de smittede, noe avhengig av ebola-type, dør av sykdommen. Utbruddet i Vest-Afrika er det mest alvorlige ebola-utbruddet verden noensinne har sett, både i antall dødsfall og tilfeller.

- Dette utbruddet kan komme til å eskalere - både i de tre rammede landene og i regionen. Dette er en befolkning med høy mobilitet. De beveger seg mye rundt, både kulturelt og i forbindelse med handel, sier Hurum.

Guinea, et av de rammede landene, bruker tre hundre ganger mindre på helse per innbygger enn Norge. Hvert tiende barn dør før sin femårsdag, ifølge Leger uten grenser. De kaller situasjonen i landets helsevesen for en «bunnløs helsekrise». I år var krisen på organisasjonens årlige liste over glemte kriser.

Opplyser med sang

Ildsjeler forsøker nå å spre bevissthet på landsbygda hvor leseferdigheten er lav, gjennom en sang skrevet om sykdommen, og deler av den går som følge: «Det har ingen kur, men det kan forebygges. La oss kjempe sammen. La oss beskytte oss selv, våre familier og vår nasjon»

«Ikke ta på folk med symptomer av ebola. Ikke spis kjøtt fra skogen. Ikke lek med aper og bavianer.»

eirik.hind.sveen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen