IS har de siste månedene tatt kontroll over store områder i Nord-Irak. Gruppen kontrollerer også større områder i Syria. FOTO: AP/NTB SCANPIX

Over 20 land vil støtte Irak

EKSTREMISME: Landene som deltar på Irak-konferansen i Paris, er enige om å tilby landet all nødvendig hjelp, deriblant «passende militær bistand», i kampen mot Den islamske staten (IS).

 

Det kommer fram i en felles erklæring etter konferansen som Frankrike var vert for mandag, der 26 land deltok. Norges utenriksminister Børge Brende (H) var blant dem som deltok på konferansen.

I uttalelsen, som ble gjort kjent av franske tjenestemenn, sies det at det haster å gjøre noe med IS, men det blir ikke gitt noen detaljer om hva slags militær bistand det er snakk om å gi.

– De forpliktet seg til å støtte den nye irakiske regjeringen og dens kamp med alle nødvendige midler, inkludert passende militær assistanse, heter det i uttalelsen.

Videre sies det at støtten er i tråd med behovene som irakiske myndigheter har uttrykt, på linje med folkeretten og uten at sivile settes i fare.

IS har de siste månedene tatt kontroll over store områder i Nord-Irak. Gruppen kontrollerer også større områder i Syria.