Verden

Over 160 drept i angrep i Niger

89 soldater og 77 opprørere ble drept da jihadister angrep en militærleir i Niger for tre dager siden, ifølge regjeringen i landet.

Myndighetene oppga først at 25 soldater og 63 jihadister ble drept i det voldsomme angrepet ved Chinagodrar nær grensa til Mali torsdag.

Nå viser det seg at det totale tallet på drepte er nesten dobbelt så høyt.

– Etter et grundig søk er dødstallet fastsatt til 89 døde blant vennlige styrker, 77 for fienden, sier regjeringstalsmann Zakaria Abdourahame til statlig radio søndag.

Ikke siden jihadister begynte å angripe mål i Niger i 2015, har landet opplevd så blodige angrep. Tre dagers landesorg skal holdes for å minne de drepte.

Franske fly til aksjon

Tungt bevæpnede opprørere ankom i biler og på motorsykler og stormet torsdag militærbasen, som ligger bare 11 kilometer fra den urolige grensa til Mali.

På forespørsel fra den nigerske hæren ble franske jagerfly satt inn i kampen mot opprørerne, og de franske luftangrepene spilte en avgjørende rolle i drive tilbake jihadistene, opplyste en nigersk sikkerhetskilde til nyhetsbyrået AFP fredag.

Frankrike har kampfly og droner stasjonert i Nigers hovedstad Niamey som en del av landets militæroperasjon mot jihadister vest i Sahel, som også omfatter 4.500 franske soldater.

IS-tilknyttede jihadister

Angrepet skjedde i regionen Tillaberi, som også grenser til Burkina Faso, hvor 71 nigerske soldater ble drept i et angrep i desember.

En IS-tilknyttet gruppe i Sahel-regionen tok på seg ansvaret for det angrepet, som ble utført av flere hundre væpnede menn.

– Det har vært en rystende økning i terrorangrep mot sivile og militære mål de siste månedene, sa FNs utsending for Vest-Afrika og Sahel, Mohamed Ibn Chambas, til FNs sikkerhetsråd kvelden før angrepet.

Norsk engasjement

Desember-angrepet ble beskrevet som et stort tilbakeslag i kampen mot ytterliggående islamister i Sahel-regionen, en kamp som også Norge har engasjert seg i.

Militærbaser er i økende grad blitt gjenstand for angrep fra opprørerne, som for hvert angrep har bygd opp sine arsenaler med våpen og kjøretøy.

Blodbadet i desember fikk ledere for de fem landene Mali, Burkina Faso, Niger, Mauritania og Tsjad til å mane til tettere samarbeid og mer internasjonal støtte i kampen mot islamister.

Toppmøtet i Frankrike

Mandag skal president Emmanuel Macron etter planen møte lederne for de fem tidligere koloniene til et toppmøte i Frankrike, der kampen mot opprørere i Sahel er tema.

Ifølge FNs oversikt ble over 4.000 mennesker drept i terrorangrep i Burkina Faso, Mali og Niger i fjor, fem ganger så mange som i 2016.

Dette kommer i tillegg til at tusenvis av sivile er drept og millioner drevet på flukt siden jihadistopprøret startet i Mali i 2012.

Mer fra Dagsavisen