Verden

Organsalg skaper frykt i Egypt

Sudanske migranter i Egypt selger organer i desperasjon.

JAFFA (Dagsavisen): I takt med at forholdene i Libya blir stadig farligere, velger flere og flere afrikanske migranter heller å reise om Egypt på vei til Europa. Men her venter også farer.

Forsker Sean Columb ved Liverpool Law School, har akkurat offentliggjort en rapport om et tragisk fenomen på skyggesiden i det egyptiske samfunnet – hvordan desperate mennesker, folk uten penger eller rettssikkerhet – velger å selge en nyre for å overleve.

– De har begrenset tilgang til jobber, bolig og utdanning, og ofte har de ikke noe annet valg enn å finne måter å hjelpe seg selv på. Det er da salget av en nyre blir verd å vurdere, skriver Columb i forskningsrapporten som ble offentliggjort i The British Journal of Criminology.

Et lett mål

Columb gjennomførte dybdeintervjuer med 13 sudanske migranter som enten hadde eller vurderte å selge sine organer, i tillegg til mellommenn som hadde som jobb å lokke ofrene til legene som utførte operasjonene.

Menneskene Columb møtte i Kairo er nærmest usynlige, og lever på bunnen av det egyptiske samfunnet.

– Selv om mange egyptere lever under liknende arbeidsmarkedsforhold, blir de udokumenterte migrantene som har fått avslag på asylsøknaden et mål på grunn av deres prekære, juridiske status. De vil sjeldnere anmelde mishandlingen, skriver Columb i en e-post til Dagsavisen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Redd for å bli drept

«Talia» som er intervjuet i rapporten, forteller at hun lever i dyp frykt.

– Mange har solgt nyrer uten en gang å bli betalt. Du våkner uten noen ting, ingen kjenner deg. Jeg er bekymret for mine barn. Jeg vil hjelpe dem. Men jeg er redd for at hvis jeg gjør dette, vil jeg blir drept. At de tar begge nyrene. Og da vil det ikke være noen igjen for mine barn, sier hun til Columb.

Ifølge Issandr el Amrami fra International Crisis Group, har Egypt blitt en ny mellomstasjon for migranter på vei til Europa. Rundt 10 prosent av migrantene som ankommer Italia fra Nord Afrika kommer fra Egypt, ikke Libya. Det har tilspisset et gammelt problem.

– Organhandler har eksistert i Egypt i minst 20 år. Det vi ser her er en sammenblanding av to fenomen – organhandel på den ene siden, og det at Egypt i økende grad er blitt et gjennomfartsland for flyktninger, sier Amrani.

Ulovlig

Men også mange egyptere er redde.

– Det finnes et blomstrende marked for organhandel i Kairo. Folk er redde for å bli kidnappet i gatene og våkne opp uten en nyre. De aller fattigste er også villige til å selge sine organer for penger, selv for lite penger, sier Amrani til Dagsavisen.

Prisen for en nyre blir gjerne forhandlet av mellommenn, som oftest står på gatehjørner i fattige strøk og stopper forbipasserende. Columb møtte en mann han beskrev som 28-år gamle Mohammad fra Sudan, som fortalte om forhandlingssituasjonen.

– Prisene forandrer seg fra år til år. Nå går prisene ned fordi det er så mange som vil selge. Jeg møtte to meglere i en kafe, og jeg tror en av dem var fra laboratoriet. Etter en time ble jeg lovet 10.000 dollar. De prøvde å presse prisen ned, men jeg vet hva min nyre er verd, fortalte han.

En lov fra 2010 gjør det forbudt å selge og kjøpe nyrer i Egypt. Columb mener det gjør problemet verre.

– Jeg vil foreslå at organhandel blir avkriminalisert slik at vi vil kunne øke overoppsynet og bedre behandlingen som mottaker og selger får etter operasjonen, skriver han i e-posten.

Mer fra Dagsavisen