Verden

Opptøyene i Minneapolis sprer seg til flere byer

Opptøyer sprer seg i USA etter at en 46 år gammel afroamerikaner døde etter en pågripelse i Minneapolis i Minnesota. President Donald Trump åpner for å sette inn nasjonalgarden «så jobben blir gjort ordentlig».

Videobilder viser hvordan demonstranter i Minneapolis tar seg inn i en politistasjon mens brannalarmen hylet og sprinkleranlegget spruter ut vann.

En talsmann for politiet bekrefter at bygningen ble evakuert i 22-tiden torsdag kveld «av hensyn til sikkerheten til vårt personell».

Politistasjonen ligger i nabolaget der 46-åringen George Floyd døde etter at en politimann holdt ham i bakken med et kne mot halsen i flere minutter under en pågripelse.

Les også: Donald Trump vil nekte velgere å stemme via post, men hans egen pressesekretær har stemt per post i 10 år

Trump advarer

Det er tredje natt på rad at demonstrantene går løs på politibiler, bygninger og butikker i Minneapolis.

USAs president Donald Trump kritiserer byens ordfører og truer med å sette inn nasjonalgarden.

– Det er en fullstendig mangel på lederskap. Enten må den veldig svake venstreradikale ordføreren Jacob Frey få orden på sakene, eller så setter jeg inn nasjonalgarden så jobben blir gjort ordentlig, tvitrer presidenten.

Trump skriver at «disse pøblene» vanærer minnet om drepte George Floyd.

– Jeg snakket med guvernør Tim Walz og fortalte ham at militæret er med ham hele veien. Blir det trøbbel, kommer vi til å ta kontroll. Når plyndringen starter, begynner skytingen, skriver Trump.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Siste i rekken

Det siste dødsfallet i Minnesota føyer seg inn i rekken av flere hendelser den siste tiden der afroamerikanere er drept eller har mistet livet i forbindelse med politiaksjoner.

I mars ble 26 år gamle Breonna Taylor skutt og drept av politiet under en narkotikarassia mot hjemmet hennes i Louisville i Kentucky. Hun ble truffet av åtte skudd. Det ble ikke funnet narkotika i huset.

Torsdag var det også demonstrasjon mot dette drapet og det meldes at sju personer er skutt. En av dem skal være kritisk skadd. Alle de sju som ble skutt, var sivile, ifølge politiet, som også opplyser at det skal ha blitt gjort pågripelser. De oppgir ikke hvor mange. Over 500 personer deltok i protestene.

I tillegg har etterforskningen av drapet på Ahmaud Arbery, som ble skutt under en joggetur i Georgia i februar, skapt sterke reaksjoner.

Sprer seg

I Denver i Colorado skal det ha blitt avfyrt skudd under en demonstrasjon, og ifølge USA Today forsøkte en person i bil å kjøre over en demonstrant. Minst 40 personer skal ha blitt pågrepet under protester i New York.

Også i Chicago endte demonstrasjoner i sammenstøt mellom demonstranter og politiet. I Oakland i California skal en gruppe demonstranter ha stengt flere gater.

Demokratene i Representantenes hus krever at politidrap på afroamerikanere granskes, melder nyhetsbyrået Reuters.

Les også: FNs menneskerettssjef: USA må gjøre mer for å hindre politidrap på svarte

Ber om ro

Minneapolis' ordfører Jacob Frey ber om ro.

– Vær så snill, Minneapolis. Vi kan ikke la en tragedie forårsake mer tragedie, tvitret han.

Guvernøren i Minnesota, Tim Walz, har erklært unntakstilstand, satt inn om lag 200 ekstra politifolk og har alt innkalt nasjonalgarden for å opprette ro og orden.

Sist gang nasjonalgarden i Minnesota ble satt inn for å håndtere opptøyer var i 2008.

– Ikke kom hit

Minneapolis har stengt trikkelinjene og planlegger å stanse alle bussavganger av hensyn til sikkerheten til de ansatte, heter det i en uttalelse.

Flere nabolag er hardt rammet, og politiet har rykket ut til meldinger om ødeleggelser og opptøyer. Også i nabobyen St. Paul er butikker i sentrum plyndret og politibiler angrepet med stein og flasker, opplyser politiet.

– Vennligst hold dere hjemme. Ikke kom hit for å demonstrere. Fokuser på George Floyd, på bevegelsen vår, på å hindre at dette skjer igjen. Vi kan stå sammen i den kampen, tvitret ordfører Melvin Carter i St. Paul.

Mer fra Dagsavisen