Verden

Opprørerne proklamerer uavhengighet

Tuareg-opprørerne proklamerte torsdag uavhengighet for det nordlige Mali, som de kaller Azawad, etter at de i helgen tok kontroll over alle tre provinshovedsteder i området.

Det var i en kunngjøring på separatistbevegelsen MNLAs nettsider og på TV-kanalen France 24 at tuaregenes leder Mossa Ag Attaher proklamerte uavhengighet for staten de kaller Azawad.

I kunngjøringen understreket Attaher at den nye staten vil respektere grensene til andre land.

Frankrike var raskt ute med å si at landet ikke vil ta hensyn til erklæringen.

– En ensidig uavhengighetserklæring som ikke er anerkjent av afrikanske land, vil ikke ha noen mening for oss, sa Frankrikes forsvarsminister Gerard Longuet fredag.

- Verdiløs

Også Den afrikanske union (AU) avviser uavhengighetserklæringen til tuaregene nord i Mali. AU ber også resten av verden følge unionens eksempel ved å nekte å anerkjenne staten som tuaregene sier de har etablert nord i Mali.

Ifølge AU-kommisjonens leder Jean Ping er erklæringen verdiløs.

Også Algerie tar skarp avstand fra at Mali deles i to land. Det nordafrikanske landet vil heller ikke ha noen utenlandsk militær intervensjon hos sin nabo i sør.

– Situasjonen er svært, svært bekymringsfull. Det er et sted med mye konflikt ved våre grenser og med flere dimensjoner, sier Algeries statsminister Ahmed Ouyahia i et intervju med avisen Le Monde fredag.

Intervjuet ble laget torsdag, før tuaregene kunngjorde at de hadde tatt full kontroll over den nordlige delen av Mali og erklærte området som en egen stat.

Islamister rykker fram?

Tuaregene har også kunngjort at deres militære operasjoner er avsluttet som følge av at de har tatt kontroll over hele området der de i flere tiår har ønsket å etablere sin egen stat. Men det er stadig uklart hvem som egentlig har kontrollen i området. For flere steder skal de ha blitt jaget ut av islamister. Det gjelder blant annet den legendariske ørkenbyen Timbuktu der islamistene skal ha innført sharialovgivning.

Torsdag stormet dessuten væpnede islamister det algeriske konsulatet i Gao og bortførte sju diplomater. Etter sin kunngjøring om uavhengighet sa tuareglederen Attaher at de dypt beklager bortføringen av diplomatene. Hans gruppe hadde vært sterkt imot bortføringen, men de godtok den til slutt for å spare diplomatenes liv.

Tuaregnomadene er ikke alene i Sahel-området langs sørranden av Sahara, og mange sier det ikke er MNLA, men islamistgruppen Ansar Dine under ledelse av Iyad Ag Ghaly som i virkeligheten har styringen i ørkenen.

– Ut fra det vi forstår, har ikke MNLA styringen over noe for øyeblikket. Det er Iyad som er sterkest, og han er alliert med AQIM, sier en malisk militær kilde. AQIM er forkortelsen for Al-Qaida i islamsk Maghreb, en nordafrikansk fløy av al-Qaida.

Utenlandsk frykt

Omverdenen har reagert med forvirring og uklarhet på utviklingen de siste to ukene i Mali, som nå er delt mellom et opprørskontrollert nord og et sør i hendene på en junta etter et militærkupp. Men alle afrikanske land avviser uavhengighet for Nord-Mali.

Ekspertene frykter at landet er blitt et sikkerhetsvakuum der islamister og smuglere kan boltre seg fritt i ørkenen.

Den vestafrikanske blokken ECOWAS har gitt ordre om å sette sammen en militær styrke som skal være klar til å gå inn i Mali, mens Frankrikes president Nicolas Sarkozy torsdag lot døra stå åpen for en militær intervensjon med mandat fra FNs sikkerhetsråd om alt annet mislykkes.

De vestafrikanske landene har innført økonomiske og diplomatiske sanksjoner, som tar sikte på å nekte Malis militærjunta olje og kontanter, mens USA har avbrutt deler av sin bistand.

Men ECOWAS har også vært i samtaler med kupplederne i Bamako og håper på en snarlig avtale om å gjenopprette et demokratisk, sivilt styre.

Advarer mot katastrofe

Amnesty International er den siste organisasjonen som nå varsler at en større humanitær katastrofe kan være i emning i Nord-Mali.

Ifølge Gaetan Mootoo i Amnesty er all mat og medisiner som bistandsorganisasjoner hadde lagret i området, plyndret, og de fleste bistandsarbeiderne har rømt.

I Gao og andre byer er kvinner og jenter bortført og voldtatt, og vitner forteller om fullstendig lovløshet. I Gao er sykehuset plyndret og strømmen kuttet.

Siden begynnelsen av krisen har over 200.000 mennesker flyktet fra Nord-Mali, halvparten av dem til naboland som Niger, Mauritania, Algerie og Burkina Faso, ifølge Amnesty.

Mer fra Dagsavisen