En syrisk opprører løper for å finne dekning i kamper mot regjeringsstyrker i Aleppo. FOTO: NARCISO CONTRERAS/AP/NTB SCANPIX

Opprørere likviderer soldater på video

En video på YouTube viser angivelig hvordan syriske opprørere dreper regjeringssoldater som er tatt til fange. FN-representant mener det kan dreie seg om krigsforbrytelser.

DAMASKUS: På videoen ser det ut til at en gruppe opprørere går løs på om lag ti soldater før de tvinges ned på bakken og skytes med automatvåpen.

Hvis opptaket viser seg å være ekte, er det snakk om en krigsforbrytelse som må etterforskes, ifølge FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR).

– I likhet med andre slike videoer er det vanskelig å få en umiddelbar bekreftelse av hvor det foregår og hvem som er innblandet. Vi må undersøke dette nøye, sier talsmann for OHCHR, Rupert Colville.

Han sier også at det ser ut som om de som blir drept, er soldater som ikke lenger er i kamp, og at det derfor virker som om videoen avslører enda en krigsforbrytelse i Syria.

 

«Assads hunder»

På videoen ser det ut til at soldatene blir drept etter at de har overgitt seg. Opprørene skjeller dem ut og kaller dem «Assads hunder» før de avfyrer en lang rekke skudd mot soldatenes kropper mens de ligger på bakken.

Amnesty International mener at filmen er «sjokkerende». I en pressemelding skriver heter det at opptaket viser en mulig krigsforbrytelse og at handlingene viser den totale mangel på respekt for folkeretten.

 

– Bevis

Rupert Colville understreker at gjerningsmennene må regne med å blir stilt for retten. Videoen vil kunne brukes som bevis, sier han og ber alle parter i Syria om å respektere Genèvekonvensjonene, de internasjonale lovene som gjelder i krig.

Ifølge Syrian Observatory for Human Rights, en opposisjonsvennlig eksilgruppe, ble 28 soldater drept av opprørere i Syria torsdag. De skal ha mistet livet idet opprørere gikk til angrep på tre av hærens kontrollposter rundt byen Saraqeb.