Verden

Opposisjonspartier vil ikke delta

SYRIA: Opposisjonspartiene inne i Syria vil ikke delta i fredssamtalene som etter planen skal innledes i Sveits denne uken. Også eksilopposisjonen er dypt splittet.

De nasjonale koordinasjonskomiteene for demokratisk endring (NCC), som samler 13 opposisjonspartier i Syria, vil ikke slutte seg til opposisjonen i eksil og delta under møtene i Montreux.

Nasjonalkoalisjonen, som motvillig har gått med på å forhandle om fred, har liten eller ingen oppslutning inne i Syria. I et forsøk på å etablere en samlet front mot president Bashar al-Assad og hans regime, inviterte de derfor NCC med i sin delegasjon.

Nekter å delta

– Svaret fra vår leder Hassan Abdel Azim er at vi nekter å delta i en felles delegasjon med Nasjonalkoalisjonen under konferansen, heter det i en kunngjøring fra NCC.

NCC mener fredskonferansen i Montreux er forhastet og kritiserer Nasjonalkoalisjonen og deres vestlige støttespillere for manglende vilje til å kommunisere med opposisjonen inne i Syria.

NCC etterlyser også vilje til å koordinere veien videre med Det kurdiske nasjonalrådet, som består av rundt 15 kurdiske partier som har en stor grad av selvstyre i deler av Nord-Syria, samt med uavhengige dissidenter.

Opposisjonspartiene inne i Syria etterlyser en bredt sammensatt og balansert delegasjon under forhandlingene og mener Montreux-samtalene bør utsettes.

Les også: Full strid om Iran før samtaler

Splittelse i eksil

Den største gruppa i Nasjonalkoalisjonen, Det syriske nasjonalrådet (SNC), vil heller ikke delta i Montreux.

Nasjonalrådet, som har base i Tyrkia, nekter å forhandle før Assad har gått av. Rådet ble i sin tid dannet med vestlig støtte i et forsøk på å samle de ulike opposisjonskreftene i Syria.

Kurderne og flere andre grupper nektet å ha noe med dem å gjøre og anklaget rådet for å være udemokratisk, kontrollert av Det muslimske brorskap og et redskap for andre land i regionen. (NTB)

Amputert Syria-konferanse

Mindre enn 24 timer etter å ha overrumplet verden ved å invitere Iran til Genève-konferansen om Syria, ble FNs generalsekretær Ban Ki-moon tvunget til å trekke invitasjonen tilbake.

Ban måtte gi seg etter at den vestlig-støttede syriske opposisjonen truet med å trekke seg fra konferansen om ikke invitasjonen ble kansellert.

Også USA krevde den trukket tilbake om ikke Iran støttet erklæringen som ligger til grunn for konferansen, om at fredsforhandlingene må munne ut i en overgangsregjering etter regimet til president Bashar al-Assad.

Da Irans FN-utsending gjorde det klart at Iran ikke aksepterer kravet om at Assad går av, fikk Ban påskuddet han kunne bruke for å gå tilbake på invitasjonen.

Skuffet Ban

Selv uttrykte han stor skuffelse over Iran som han sa i private samtaler hadde godtatt kravet om en overgangsregjering.

Han sier at Irans utenriksminister Javad Zarif gjentatte ganger hadde forsikret ham om at han forsto og godtok målet for konferansen, som etter planen åpner i Montreux denne uka.

– Generalsekretæren er dypt skuffet over at Iran sier noe annet offentlig enn hva de har sagt til ham privat tidligere, sa Bans pressetalsmann Martin Nesirky.

Iran er en av Assads fremste allierte, på samme måte som Saudi-Arabia og Qatar er blant opprørernes fremste allierte. De skal derimot delta på konferansen.

Håpefullt

USA sa seg tilfreds med at invitasjonen til Iran ble trukket tilbake.

– Vi håper nå etter dagens beslutning at alle partene kan gå tilbake til å fokusere på det som er viktig, nemlig å få slutt på lidelsene til det syriske folk og starte en prosess mot en politisk overgang som skulle skjedd for lenge siden, sa talskvinnen for USAs utenriksdepartement, Jen Psaki.

Både utenriksminister Børge Brende og EUs utenriksministre mener også at Iran må godta et målet for forhandlingene er en overgangsregjering.

Også Den syriske nasjonalkoalisjonen (SNC) ønsket beslutningen velkommen og trakk tilbake trusselen om å boikotte konferansen.

Snever konferanse

Men nesten samtidig kunngjorde den største grupperingen i SNC, Det syriske nasjonalrådet, at de ikke vil delta på noen konferanse der Assad-regimet er invitert.

Nasjonalrådet mener at deltakelse i fredsforhandlingene ville undergrave deres løfter om ikke å gå inn i forhandlinger før Assad har gått av, noe han plent nekter å gjøre.

Selv om USA sier at konferansen er reddet, er det dermed en svært amputert konferanse som åpner i Montreux og fortsetter i Genève, når verken Iran eller andre av Syrias allierte, og heller ikke Nasjonalrådet, deltar.

I tillegg er den etter hvert dominerende delen av opprøret, nemlig jihadistene i Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL), al-Nusra-fronten og tallrike andre islamistiske grupperinger, totalt uinteressert i å legge ned våpnene og forhandle. (NTB)

Mer fra Dagsavisen