Verden

Opposisjonen håpefull etter palassdrama i Damaskus

Et drama av de sjeldne utspiller seg i korridorene i det syriske regimet. Oligarken Rami Makhlouf, en milliardær og fetter til president Bashar al-Assad, har utfordret den syriske lederen. Det gjør man ikke ustraffet.

I ISRAEL, JAFFA (Dagsavisen): Ytterst sjeldent får utenomverdenen høre om maktspillet innad i det lukkede regimet. Så da 50 år gamle Rami Makhlouf, som har tjent milliarder som del av regimets innerste sirkel, lastet personlige videoer opp til YouTube for å ytre sin misnøye, var det klart at noe var galt i Syria.

Makhlouf, hvis far er bror til president Assads mor, ansees som Syrias rikeste mann, og skal være god for rundt seks milliarder dollar. I likhet med andre i den innerste sirkelen i det syriske diktaturet, brukte Makhlouf sitt slektskap til Assad til å overta statlige ressurser. Han kontrollerte blant annet landets gassproduksjon og Syrias største mobilselskap, Syriatel.

Det var hans eierskap i Syriatel som skapte krisen som nå utfolder seg. Uten forvarsel ble Makhlouf nylig fortalt at hans selskap skylder staten rundt 180 millioner dollar i ubetalte skatter. I årtier har imidlertid slektningene til Assad kunnet gjøre hva de ville i den syriske økonomien, så det at Makhlouf fikk en slik skatteregning betød at noe trolig ikke var som det skulle i forholdet til Assad.

Det var da Makhlouf tok det uvanlige skrittet at han lastet en hjemmelagd video opp på nettet og luftet sin misnøye slik at alle og enhver i Syria kunne se det.

– Jeg sverger til Gud, vi lurer oss ikke unna skattebetalingene. Herr president, jeg lover deg det, dette er sannheten, sa oligarken.

Den direkte appellen til hans slektning ble imidlertid sett som et tegn på at Syrias rikeste mann ikke lenger hadde tilgang til landets leder.

Saken fortsetter under bildet. 

In this picture taken on April 24, 2010, Syrian President Bashar Assad's cousin Rami Makhlouf, Syria's most influential businessman, looks on during the laying the foundation stone of a hotel project, in Damascus, Syria. Syria's President Bashar Assad, beset by a popular upheaval that won't die, appears to be turning more and more to a tiny coterie of relatives, the backbone of a family dynasty that has kept Syria's 22 million people living in fear for decades. (AP Photo)

Syrias mest innflytelsesrike forretningsmann og president Bashar Assads fetter, Rami Makhlouf. Bildet er fra 2010. Foto: NTB scanpix

Les også denne: De siste kampene i Syria: – Vi føler oss ikke trygge noen steder (+)

Egen milits

Makhlouf har selv en milits på 30.000 mann, og har stor innflytelse i landet. Sammen med Russland, Iran og den libanesiske Hizbollah-geriljaen, var Makhloufs styrker med på å redde Assad da opposisjonen i 2015 og 2016 var ved å velte regimet.

Men nå har pipen fått en annen lyd, og i gatene i Damaskus begynner mange å tro at et enda større spill pågår i kulissene: For over i Russland har det de siste dagene blitt offentliggjort artikler der det blir hevdet at president Vladimir Putin skal være rede til å kvitte seg med Assad. Og at Assad på sin side så skal ha vært villig til å ofre nettopp Makhlouf for å friste Moskva med tilgang til Syrias statlige monopol, som teleselskapet.

– Ja, så lenge Assad er i Syria, vil ikke Russland kunne se noen fortjeneste, sier Tarek, en regimekritiker fra Damaskus, som ikke vil ha sitt fulle navn på trykk.

Rapportene i Moskva om Putins misnøye med Assad skal komme fra tenketanken Russian International Affairs Council, som ledes av tidligere utenriksminister Igor Ivanov. I rapporten ble Assad beskrevet som en «byrde», mens det også ble hintet om en avtale mellom Russland, Tyrkia og Iran, hovedaktørene i Syria, om fjerne Assad for å gjøre slutt på den ni år lange borgerkrigen.

Siden Assads regime i stor grad er basert på frykt er selv rykter om en svekkelse farlig siden det kan gi opposisjonen nytt håp og motivasjon.

Oligarken Rami Makhlouf skal ha sett seg nødt til å flykte fra Syria, og skal ha ankommet De forente arabiske emirater.

Les mer: En farlig kamp om herredømme i Syria

Mektige flyktninger

Makhlouf er ikke den eneste i Assad-slekten som har endt opp i emiratene. Assads egen søster Bushra flyktet i 2012 etter at hennes ektemann, en etterretningssjef, ble drept i et bombeangrep. Selv Assads mor, Anisa Makhlouf dro deretter til emiratene og etterlot sønnen Bashar som diktator i Damaskus.

Bashar hadde selv faktisk helt andre planer i livet. Han skulle bli øyelege, og utdannet seg i London. Faren Hafez hadde utpekt Bassel, en annen sønn, som hans etterfølger. Men han ble drept i en bilulykke, og plutselig måtte Bashar som ikke utstrålte den samme frykten som eldstebroren, gjøre seg klar til å overta makten.

Saken fortsetter under bildet. 

A handout picture released by the official Syrian Arab News Agency (SANA) on MAY 4, 2020 shows Syrian President Bashar al-Assad meeting with members of the government team tasked with handling the COVID-19 coronavirus pandemic in the capital Damascus. (Photo by - / SANA / AFP) / == RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / SANA" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ==

Bashar al-Assad leder en konferanse om koronasituasjonen i landet. Et nylig offentliggjort bilde fra syriske myndigheter. Foto: NTB scanpix

Les også denne: Ingen kommer til å hjelpe flyktningene i Syria

Assad-familien har styrt siden slutten av 1960-tallet. Åpne strider som mellom presidenten og hans fetter er sjeldne, men det har skjedd. Hafez Assads bror Rifat sendte i 1984 en styrke på 55.000 mann til Damaskus for å velte sin bror, presidenten, men endte selv med å måtte flykte fra landet. 

Men i De forente arabiske emirater er andre syrere i eksil nå lite fornøyd med å få en nabo som Rami Makhlouf.

– I over et halvt århundre har Assad og Makhlouf familiene stjålet titalls milliarder fra det syriske folket. Som i enhver mafiafamilie er det kamper selv når folket sulter, men denne splittelsen vil de ikke overleve, skrev eksil-syreren Monzer Akbik på Facebook.

En annen syrer, som bor i Tyskland, våget plutselig å håpe at splittelsen ville føre til Assad-familiens fall.
– Nå har nedtellingen begynt, sa en kvinne ved navn Rawan Osman til oss.

Men Bashar Assad, mannen som motvillig ble president, har i de siste ni årene med blodig borgerkrig vist at han vet å overleve – selv mot alle odds.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen