Verden

- Opposisjon må til fredsmøte

SYRIA: Russland ber USA gjøre sitt ytterste for å bringe opposisjonen i Syria til forhandlingsbordet.

USA vil ha en fredskonferanse for Syria snarest mulig, men tror ikke på fred med dagens regime i Damaskus.

Den russiske oppfordringen til USA er et resultat av at en sentral opposisjonsgruppe har varslet at den uteblir fra en planlagt fredskonferanse i Genève. Syrias nasjonalråd opplyste søndag at gruppen ikke vil delta på den såkalte Genève 2-konferansen, som USA og Russland håper vil finne sted i november.

– Ta ansvar

Russland utenriksminister Sergej Lavrov sa mandag at amerikanerne må gjøre sitt beste for å få flest mulig av opposisjonsgruppene til å delta.

– Vi venter at våre amerikanske partnere og andre land med innflytelse over opposisjonen kommer til å oppmuntre opposisjonsgruppene til å ta ansvar. De må gjøre sitt for at Genève 2 skal komme i stand, sa Lavrov.

– Nytt regime

Lavrovs amerikanske kollega John Kerry sier han er enig i at det raskt bør fastsettes dato for denne konferansen. Men Kerry tilføyde at han ikke tror på noen fred før den syriske presidenten Bashar al-Assad og hans folk har veket plass for et nytt regime.

– Vi mener president Assad ikke lenger har den legitimiteten som skal til for å være en samlende kraft som trekker i riktig retning. Syria må få en overgangsregjering som kan skape muligheter for fred, sa Kerry etter å ha møtt FNs Syria-utsending Lakhdar Brahimi i London.

Mer fra Dagsavisen