Verden

Oppgitte egyptere går til urnene

Millioner av egyptere vil i dag strømme til valglokalene for å velge landets neste president. Valgets vinner er gitt.

Bilde 1 av 3

JAFFA (Dagsavisen): Valgkampinnspurten har vært preget av intens aktivitet. Partiaktivister har forsøkt å overtale de siste tvilerne i håp om å kapre ytterligere noen stemmer. Spenningen har vært til å ta og føle på.

Nei, ikke i Egypt. Slik er det sannelig ikke.

– Dette er jo ikke et virkelig valg, alle vet at dette bare er et show. Så det er en dag som alle andre, ingen spesiell atmosfære i luften, forteller journalisten Khaled Mohi. Bortsett fra regimets plakater av president Abdel Fattah al-Sisi, er det knapt noen tegn til valgkampen i gatene.

Valgresultat i mer konvensjonelle demokrati blir gjerne avgjort av dem som stemmer. I det egyptiske demokratiet, derimot, blir resultatet bestemt av dem som teller. Ingen forventer overraskelser i opptellingen. President al-Sisi vil vinne, som planlagt.

Ifølge professor Amal Hamada, en statsviter i Kairo, vil millioner likevel strømme til urnene.

– Det er de som ønsker å understreke et poeng, at al-Sisi er vår redning mot islamistene. Og så er det jo de som har latt seg overbevise av den patriotiske propagandaen, forteller hun. Oppgitt.

Arrestasjoner

I månedene før valget arresterte al-Sisi alle kandidatene han anså som truende. Hans eneste gjenværende utfordrer er Moussa Mustafa Moussa, som ikke vil vinne. Om mulig som et humoristisk innslag, ble det likevel besluttet at ny valgrunde skal holdes den 1. mai hvis ingen av kandidatene får mer enn 51 prosent av stemmene.

Eks-general Al-Sisi tok makten i juli 2013 i et kupp mot den folkevalgte regjeringen til president Mohammed Morsi og Det muslimske brorskapet. Mange var da allerede frustrerte med brorskapet, og al-Sisi framstilte seg selv som redningen. Men raskt ble han mer undertrykkende enn selv den avsatte mangeårige diktatoren Hosni Mubarak.

Ikke mye er igjen av håpene som brente i egypteres hjerter under revolusjonsdagene i februar 2011. Millioner strømmet da til Tahrir-plassen i sentrum av Kairo for å gjøre noe ytterst farlig – å protestere. Men etter tiår med diktatur, skulle man endelig få demokrati. I dag er tilgangen til Tahrir-plassen delvis stengt. Slikt skal ikke skje igjen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Skuffet

– Ingen trodde at al-Sisi skulle bli en slik tyrann. Flertallet var optimistisk. Men jeg tror diktatoren har drept alt håp nå, sier Mohi til Dagsavisen. Men det betyr ikke at alt er som før. Som om ingenting skjedde i 2011. For noe er blitt forandret, forklarer han.

– Den politiske virkeligheten blir sant nok bare mer og mer undertrykkende. Og folk er utslitt. Men likevel er folks politiske bevissthet der, og den er blitt sterkere. Du ser det i kafeene, du ser det på nettet, der mange forsøker å avsløre maktmisbruk, sier han.

Al-Sisi får likevel også oppriktig støtte fra mange samfunnslag, spesielt blant dem som ser på ham som en siste forsvarslinje før islamistene igjen overtar.

– Egyptere beundrer al-Sisi, han er en del av folket, forteller antropologen Fadwa el-Guindi oss, og legger til: «Vi har en fiende, og det er Det muslimske brorskapet. De fleste egyptere har ingen toleranse lenger for deres intoleranse mot kristne og andre muslimer»

Et spørsmål som likevel kan ha en viss betydning under valget vil være valgdeltakelsen. På den ene siden kan det bli en vag målestokk for regimets legitimitet. Men mange frykter at det hele heller bare vil bli nok et element i regimets propaganda.

– De vil vise bildene av masse mennesker som går til urnene, sier professor Rasha el-Biari til Dagsavisen.

Les også: På randen av enda mer krig

Spirene

Men enkelte, som henne, tror regimets økende bruk av undertrykking er et tegn på noe annet – at al-Sisi ikke står så stødig, og at bare vold nå holder folk nede.

– Håpet fra 2011 er faktisk der ennå. Og jo mer regimet slår ned på friheter, jo nærmere sin egen ende kommer de. Jeg tror regimet faller hvis folk konkluderer at prisen for å være stille er høyere enn prisen for å protestere. I de siste månedene har flere begynt å snakke om Den arabiske våren nummer to, sier hun.

Og ikke alle nyheter er heller dårlige nyheter: På grunn av landets håpløse økonomiske tilstand, er Egypt valgt til det beste stedet å flytte til for vestlige pensjonister.

Ifølge den amerikanske finanskanalen CNBC, er Kairo det stedet en får mest ut av sin pensjon både når det gjelder husleieprisene og dagligdagse utgifter. Egypt slo India, Mexico og Romania.

Les også: Her er kurderne under press

Mer fra Dagsavisen