Verden

– Oppfyller Modis agenda

Indias Kashmir-politikk må ses i sammenheng med resten av den hindunasjonalistiske regjeringens agenda, mener ekspert.

Verken portforbud eller kutt i internett og telefonforbindelsen i Kashmir ble nevnt da Indias statsminister nylig talte på landets uavhengighetsdag, ifølge BBC.

Kashmir var likevel et av de store temaene for talen til Narendra Modi, etter at hans regjering 5. august opphevet områdets selvstyre.

Oppheving av spesialstatusen vil gjenreise Kashmir til fordums storhet, sa Modi.

Les også: Derfor kniver de om Kashmir

Protester

Kunngjøringen tidligere denne måneden ble møtt med protester og uro i indiskstyrte Kashmir, der både internett- og telefonlinjer ble kuttet i dagene før. I tillegg til et portforbud ble ytterligere 10.000 soldater utplassert, og flere lokale politikere skal være pågrepet, ifølge flere medier.

Kashmir, som er den eneste indiske delstaten der muslimer har vært i flertall, skal deles inn i to føderale territorier. Modi har tidligere sagt at grunnlovsendringen vil frigjøre indiskstyrte Kashmir fra terrorisme og sikre stabilitet i regionen.

India, Pakistan og Kina kontrollerer i dag ulike deler av Kashmir. Både India og Pakistan gjør imidlertid krav på hele området.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Innfrir valgløfter

Modi mener Kashmir vil spille en viktig rolle i landets utvikling.

Statsministeren og hans hindunasjonalistiske parti gikk til valg på å oppheve Kashmirs spesialstatus, eller det som er kjent som artikkel 370. Artikkel 370 har bare lagt til rette for korrupsjon, hevder Modi.

– Opphevingen har blitt solgt inn til millioner av indere som den ultimate løsningen på Kashmir-problemet, sier postdoktor Anwesha Dutta ved Chr. Michelsens Institutt.

Kashmiri women shout slogans during a protest after the scrapping of the special constitutional status for Kashmir by the Indian government, in Srinagar, August 11, 2019. REUTERS/Danish Siddiqui

Flere kvinner deltar i en demonstrasjon mot grunnlovsendringen i Srinagar i Kashmir. Foto: Danish Siddiqui/NTB scanpix 

For Modi, som lenge har vært en hindunasjonalist, er det med på å oppfylle agendaen om en sentralisert og autoritær stat, fortsetter hun.

– Hindunasjonalister mener at deres tro og kultur bør være fundamental for landets politikk i overskuelig framtid, sier Dutta, og legger til at et flertall av indere støtter grunnlovsendringen.

– Modis regjering vil trolig gjøre flere risikable manøvre som dette, tror India-eksperten.

Det skyldes både en svak og splittet opposisjon, men også Modis brakseier ved valget tidligere i år, som har gitt statsministeren fornyet støtte.

Les også: Spenning og uro i Kashmir - Pakistan utelukker ikke krig

– Ikke isolert

Mange kasjmirere mener grunnlovsendringen er et forsøk på å endre befolkningssammensetningen i delstaten, ifølge BBC. Blant annet åpnes det nå for at også indere utenfor kan kjøpe eiendom i området, noe de ikke kunne før.

Kashmir-konflikten kan samtidig ikke isoleres, men må ses i sammenheng med resten av den indiske regjeringens politikk, mener Dutta.

Det er et av flere tilfeller av utvanning av politikk som ivaretar urfolks rettigheter, sier hun.

– Mange sier Kashmir-saken også brukes som en distraksjon for å flytte oppmerksomheten bort fra disse andre store sakene, sier Dutta.

Stille i Srinagar

Selv om det var meldt om flere protester og uro i Kashmirs største by Srinagar, var det stille i gatene på dagtid tidligere i uka.

Innbyggere og eksperter sier til avisen The Washington Post at de frykter grunnlovsendringen vil føre til at flere unge vil slutte seg til opprørsgrupper som lenge har kjempet mot indisk styre i Kashmir.

– Akkurat nå er Kashmir som en sovende vulkan. Vi provoseres til voldelige handlinger, sier innbygger Fizalah Kawoosa til avisen.

Pakistans statsminister Imran Khan har flere ganger den siste uka rettet krass kritikk mot den indiske grunnlovsendringen om Kashmir.

– Verdens blikk er rettet mot Kashmir, sa Khan onsdag, og han lovet å ta opp situasjonen med resten av verdenssamfunnet ved alle anledninger.

Selv om Khan ikke har utelukket noe, har han sagt at de ikke ser militærmakt som noe som vil løse situasjonen.

Les også: Kjemper om makt og velgere i India

Situasjonen i Kashmir

* 5. august opphevet India Kashmirs selvstyre og nedgraderte regionen fra delstat til to føderale territorier.

* India og Pakistan har siden de ble selvstendige i 1947, vært i konflikt om regionen Kashmir.

* India kontrollerer i dag rundt 45 prosent av området, Pakistan 35 prosent og Kina rundt 20 prosent.

* Siden 1989 har det pågått et opprør i den indiskstyrte delen av Kashmir som har kostet flere enn 47.000 mennesker livet. India har anklaget Pakistan for å støtte opprøret.

* De to atommaktene står på hver sin side av en militært kontrollert delelinje – «Line of Control» (LOC).(NTB)

Mer fra Dagsavisen