Verden

Omkamp som kan skade Obama

Hele det politiske USA følger med på dagens nyvalg i Wisconsin. Resultatet kan gi høyresiden ny energi fram mot høstens presidentvalg.

- Jeg lurte på når du ville dukke opp, sier Robin Milaeger jublende og tar imot et skilt til å sette fast i gressplenen utenfor huset. Der står det at hun støtter guvernør Scott Walker i dagens valg.

- Vi er ikke her for å overbevise folk. Vi er her for å passe på at de rette folkene kommer seg til stemmelokalene, kommenterer den 18 år gamle aktivisten Mike Kozaria. Han plotter Milaegers navn og adresse inn i mobilprogrammet Gravity, som automatisk sender informasjonen til en sentral database.

Viktig værhane

Det er nyhetsbyrået Reuters som beskriver scenen i nabolaget Oconomowoc i Wisconsin, et område dominert av republikanske velgere. Scenen er beskrivende for kampen som avgjøres i delstaten i dag, og som kan bli en viktig pekepinn for hva som vil skje i høstens store valg: Presidentvalget i USA.

Kampen om Wisconsin begynte for over halvannet år siden, da den nyvalgte guvernøren Scott Walker gikk til kamp mot delstatens fagforeninger. For å få balanse i budsjettene, opphevet han retten til kollektive lønnsforhandlinger og kuttet hardt i ulike velferdsgoder.

Da ble det bråk. Titusener av demonstranter inntok delstatsforsamlingen, og 900.000 underskrifter ble samlet inn i protest mot den republikanske guvernøren. Aksjonen tvang fram nyvalg. Det holdes i dag. Både hvem som vinner og måten det skjer på kan peke framover mot presidentvalget. Og det lover ikke nødvendigvis godt for president Obama.

Trøbbel for Obama

For selv om Walker fikk 900.000 underskrifter mot seg i en delstat der drøyt 2,5 millioner mennesker trolig vil stemme i dag, leder han likevel på meningsmålingene foran dagens omvalg. Vinner Walker, er det et signal om at det er et marked for en kompromissløs linje der offentlige utgifter kuttes og fagforeningene utfordres. Det lover i så fall godt for Mitt Romney.

- Walker lovet han skulle ta noen tøffe avgjørelser for å ordne opp i Wisconsin. Han har holdt ord, sier velgeren Robin Milaeger til Reuters.

Walker fører en politikk av den typen som frontes av Tea Party-bevegelsen. Denne feide også gjennom Wisconsin i kongress- og delstatsvalget i 2010. Da ble Walker guvernør, en Tea Party-kandidat presset Demokratenes tungvekter Russ Feingold ut av Senatet, og Republikanerne tok over delstatsforsamlingen. Dette i en delstat Barack Obama vant med 14 prosentpoeng i presidentvalget i 2008.

- Hvis guvernøren lykkes nå, vil det vise at stemningen blant velgerne ligner mer på 2010 enn 2008. Det kan bety problemer for Obama både her og i stater som Ohio, sier den republikanske konsulenten Mark Graul til Reuters.

Demokratene uenige

Wisconsin har ikke støttet Republikanernes presidentkandidat siden Ronald Reagan i 1984. Men George W. Bush tapte med svært liten margin i 2000 og 2004.

- Hvis vi vinner her, blir det en adrenalininnsprøyting vi ikke forventet å få. Det vil få fart på presidentvalgkampen, sier Tommy G. Thompson, som selv stiller til valg som republikansk senator, til New York Times. Demokratene prøver på sin side å tone ned betydningen av dagens valg.

- Dette handler om Wisconsin, det er ingen nasjonal avstemning, sier John Lapp til AP. Han har vært rådgiver for Demokratene i delstaten i mange år. Flere målinger viser at Obama fortsatt har en solid ledelse på Mitt Romney i Wisconsin.

Tester grasrotstøtte

Wisconsin er også en test på effekten av de to partiene pengeinnsamling og grasrotorganisasjoner. Også her ser Republikanerne ut til å stå sterkere enn de gjorde da Obamas overlegne organisasjon utmanøvrerte John McCain i 2008.

Grupper som støtter guvernør Scott Walker har brukt sju ganger så mye penger som de som støtter utfordrer Tom Barrett. Ifølge New York Times er de samlede utgiftene til valgkampen nå på over 350 millioner kroner.

Dette er store summer også i USA. Og store deler av Walkers valgkampkasse er samlet inn blant rike donorer utenfor delstaten - blant samme type givere som kan bli avgjørende for Mitt Romneys muligheter i presidentvalget.

I tillegg har Tea Party-bevegelsen også mobilisert langt flere grasrotaktivister i Wisconsin enn Demokratene har klart. Også det er en vitamininnsprøytning for høyresiden, fem måneder før det store valget.

ivar.iversen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen