Verden

Om Trumps uttalelser: – Har aldri opplevd dette

– Jeg har aldri opplevd en amerikansk president som står på valgnatten og signaliserer at han ønsker å bruke rettsapparatet til å stoppe tellingen av lovlig avlagte stemmer, sier norsk USA-forsker. Trumps uttalelser vekker oppsikt også blant enkelte republikanere.

– Vi kommer til å gå til USA høyesterett. Vi ønsker at all stemmegivning må stanse, sa president Donald Trump i sin tale onsdag morgen.

I USA har stemmegivningen allerede stanset, men stemmetellingen pågår en rekke steder. Tellingen i viktige vippestater er ennå ikke ferdig, men Trump sier at han i realiteten har vunnet.

– Dette er svindel overfor det amerikanske folket. Dette er pinlig for landet. Vi var klare for å vinne dette valget, og ærlig talt så vant vi valget, sa Trump.

Les også: Kan ta dager å telle: Derfor er Pennsylvania så viktig

– Blir veldig urolig

– Jeg har aldri opplevd en amerikansk president som står på valgnatten og signaliserer at han ønsker å bruke rettsapparatet til å stoppe tellingen av lovlig avlagte stemmer, sier seniorforsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier til Dagsavisen. Melby følger USA tett.

Trumps uttalelser om svindel og at han vil gå til Høyesterett og ønsker å stanse valgprosessen, har vekket sterke reaksjoner, selv om det ikke var overraskende, siden han har snakket om dette lenge. Også republikanere reagerer på ordbruken til den amerikanske presidenten.

– Jeg ble veldig urolig av hva presidenten sa, sier Rick Santorum, tidligere republikansk senator, på CNN onsdag morgen.

– Å bruke ordet svindel er feil, sier han.

Tidligere republikansk guvernør i New Jersey, Chris Christie, kaller presidentens tale «et feilsteg», både strategisk og som president.

Ben Shapiro, konservativ kommentator og kritiker av Trump kaller kommentarene fra presidenten for «dypt uansvarlige».

Millioner av stemmer er ennå ikke telt i flere vippestater, blant annet i Pennsylvania, Wisconsin, Michigan og Arizona.

Professor Gunnar Grendstad ved Universitetet i Bergen sier til Dagsavisen at Trumps uttalelser kan sette en agenda.

– Utgangspunktet er at Trump både politisk og personlig må vinne for enhver pris. Det er målet hans. Uansett hva som kan hjelpe ham vil målet helliggjøre midlene. Det andre som er viktig her, er at i USA har presidentens uttalelser spesielt stor betydning og kan sette agenda. Jo tidligere Trump klarer å slå fast et inntrykk av at valget er over og nå bare trekkes ut, dess større sannsynlighet er det for at folk vil støtte ham, sier Grendstad.

Les også kommentar: Nerver i høyspenn etter sjokknatt

– Skandaløst

Joe Bidens valgkampsjef, Jen O’Malley Dillon, gikk onsdag morgen ut med sterke ord om Trumps tale.

– Presidentens uttalelser i natt om å forsøke å stenge tellingen av lovlig avlagte stemmer var skandaløs, noe vi aldri har sett før, og uriktige. Det var skandaløst fordi det er et utilslørt forsøk på å fjerne de demokratiske rettighetene til amerikanske borgere, skriver Jen O'Malley Dillon.

I Pennsylvania, som både Biden og Trump har kjempet hardt om, var om lag 75 prosent av stemmene telt onsdag morgen, og da ledet Trump med så langt 56,1 prosent oppslutning mot 47,2 prosent for Biden. Men mange forhåndsstemmer var ennå ikke telt, og det kan gå flere dager før resultatet er klart.

USAs høyesterett ga før valget Pennsylvania medhold i å utvide fristen for opptelling av poststemmer, og avslo dermed Republikanernes krav om å nekte en slik utvidelse.

Høyesterettsdommerne var delt i avstemmingen, og med fire mot fire stemmer ble avgjørelsen fra høyesterett i delstaten stående. Den kjennelsen gir valgmyndigheten mulighet til å motta og telle poststemmer fram til 6. november. Det republikanske partiet, inkludert Trumps valgapparat, har motsatt seg en slik utvidet frist

– Pennsylvania fikk medhold i Høyesterett om at de kunne gjennomføre valg med den ordningen, sier Svein Melby.

– Landets øverste leder må akseptere delstatenes lovgivninger. Hvis misligheter kan dokumenteres, er det noe annet, men når folk kun har stemt på lovlig vis og de er datert på valgdagen, har staten tre dager på seg til å telle dem, sier Melby.

– Trumps uttalelser er brudd på demokratiske prinsipper. Alle avlagte stemmer avlagt etter loven skal telles, punktum. Problemet med Trump er at det ikke er noe selvfølge, sier Melby.

– Men dette har jo vært hovedankepunktet mot Trump hele veien, han har et selektivt forhod til eksisterende lover og normer, sier Melby.

– Farlig

Onsdag ble det påpekt av flere at USA sender valgobservatører til land i hele verden for å se til at valg går riktig for seg.

– Med Trump som USAs ansikt utad har landet mistet troverdighet på å forfekte demokratiske prinsipper. Det blir verre dersom han blir gjenvalgt. Da vil han kunne si at han har fått mandat av velgerne til å fortsette denne linjen, sier Melby.

Civita-rådgiver Eirik Løkke kaller Trumps uttalelse farlig.

– At han har erklært seier og kaller det for svindel, er utrolig farlig for hele situasjonen. Det er ikke uventet, men det er likevel farlig, sier Løkke til VG.

Også førsteamanuensis Hilde Restad bruker ord som farlig og beskriver talen som «skuffende» overfor VG. Samtidig synes hun ikke uttalelsen er overraskende, siden Trump siden 2016 har varslet at han ikke respekterer demokratiske spilleregler.

Professor Gunnar Grendstad sier det er usikkert om valget går til Høyesterett.

– Det vet vi lite om nå, men det har skjedd før, og kan skje igjen. Det er avhengig av marginene i de ulike delstatene og hvordan problemene løses lokalt. Jeg hadde håpet før valget at resultatet ville være så klart at det var utenfor marginene for en rettstvist. Jo større en seiersmargin det er, jo mindre sjanse er det for at advokatene får mye å sette tennene i, sier Grendstad.

Han sier at Høyesterett ikke nødvendigvis trenger å avgjøre valgspørsmål som dette.

– De kan si at det er et politisk spørsmål, ikke juridisk. Selv om de valgte en annen løsning i 2000, sier han.

Les også:  Blir en valgthriller - se resultatene her

Mer fra Dagsavisen