Verden

Økt rivalisering i Syrias opposisjon

Rivaliseringen mellom opprørshæren Den frie syriske hæren og islamistene i al-Nusra-fronten øker.

Dette skjer samtidig som opprøret mot Assad-regimet beveger seg inn på en mer politisk arena.

I begynnelsen av denne uken klarte al-Nusra-fronten å påføre Assad-regimet et større nederlag da den, med hjelp fra andre militante grupper, tok kontrollen over den viktige Sheikh Suleiman-basen.

Vil ha islamistisk stat

Militærbasen var den siste store militærbasen vest for Aleppo som inntil da var under regjeringsstyrkenes kontroll.

Men erobringen var ikke bare et nederlag for Assads styrker, men også for den mer moderate opprørshæren Den frie syriske hæren (FSA). Kun noen få FSA-soldater deltok i kampen om basen.

For al-Nusra-fronten vil ikke alltid spille på lag med den «offisielle» opprørshæren. Den har sagt klart ifra at dens mål ikke bare er å styrte regimet til president Bashar al-Assad, men å få opprettet en islamistisk stat styrt av sharialover i Syria.

Den nektet også å delta da en rekke opposisjonsgrupper i november samlet seg under paraplyorganisasjonen Syrias nasjonalkoalisjon for opposisjonelle og revolusjonære styrker. Det samme gjorde en annen islamistgruppe, Ahrar al-Sham.

Tirsdag denne uken satte USA al-Nusra-fronten opp på sin liste over utenlandske terrororganisasjoner og hevdet at den har nær tilknytning til al-Qaida.

Det amerikanske utenriksdepartementet mener at selv om fronten prøver å framstille seg selv som en legitim opprørsgruppe i borgerkrigen, er den ikke noe annet enn et «forsøk fra al-Qaida på å kapre den syriske revolusjonen».

Ikke norsk terrorstempel

Norge vil ikke stemple al-Nusra-fronten som en terrorgruppe.

– Vi har ikke vurdert det, sier statssekretær Torgeir Larsen (Ap) i Utenriksdepartementet til NTB.

Han betoner at Norge gjennom sin støtte til Syrias nasjonalkoalisjon tydelig viser støtte til «den moderate kjernen» i opposisjonen og slik søker å unngå å styrke de ekstreme kreftene. Al-Nusra-fronten er ikke med i nasjonalkoalisjonen.

Både USA og flere andre vestlige land, deriblant Norge, anerkjenner denne koalisjonen som den rettmessige representanten for det syriske folket.

Disiplinert kampstyrke

Al-Nusra-fronten ble dannet for om lag ett år siden, i slutten av 2011. Ettersom borgerkrigen bredte om seg, begynte den å gjøre seg bemerket med en rekke selvmordsaksjoner i de største byene i Syria.

Deretter framsto den mer og mer som en disiplinert kampstyrke som mobiliserte over hele landet.

Suksessen på slagmarken har gjort at fronten har økt sin innflytelse i opprøret mot regimet i Damaskus. Den har også fått økt anseelse blant vanlige syrere, som beundrer jihadistenes mot og kampdisiplin.

Mens Syrias frie hær har fått mye kritikk for å ha okkupert tomme leiligheter og beleiret hele bydeler, er al-Nusra-fronten mye mer diskré og ute av syne for folk flest.

Må samarbeide

Likevel er Syrias frie hær ofte tvunget til å samarbeide med al-Nusra-fronten og andre islamistiske grupper på bakken, til tross for USAs forsøk på å isolere den.

– Dersom Vestene hadde støttet oss helt fra revolusjonen startet, ville ikke al-Nusra-fronten eksistert i dag, sier Abu Jalal, offiser i opprørshæren. Han forsvarer likevel samarbeidet med islamistene

– På nåværende tidspunkt er ikke vårt største problem al-Nusra-fronten, men regimet til Assad. Når han har falt, skal vi ordne opp i resten, sier offiseren.

Russisk tvil

Den russiske regjeringens Midtøsten-ekspert, viseutenriksminister Mikhail Bogdanov, mener det ikke lenger kan utelukkes at opprørsstyrkene vil bekjempe Bashar al-Assads regjeringsstyrker. Han sier regjeringsstyrkene presses stadig mer på defensiven.

– Man må se kjensgjerningene i øynene. Regimet og Syrias regjering er i ferd med å miste kontrollen over flere og flere områder, sier Bogdanov.

Ikke utelukkes

– Dessverre kan ikke en seier til opprørerne utelukkes, legger han til.

Vurderingen er den til nå dystreste fra en av Syrias allierte, sett fra regimets side. Bogdanov sier den internasjonale anerkjennelsen av Nasjonalkoalisjonen, trening av opprørssoldater og våpenleveranser fra utlandet har vært med på å gi et kraftig løft til opposisjonen.

Russland jobber nå med planer for evakuering av russiske statsborgere fra Syria dersom det skulle bli nødvendig.

Russland har sammen med Kina lagt ned veto i FNs sikkerhetsråd mot resolusjoner som fordømmer det syriske regimets voldsbruk. Bogdanov gjentok torsdag Russlands krav om dialog mellom partene, melder BBC.

Mer fra Dagsavisen