Verden

Økt press mot Cameron

Presset om å ta imot flere flyktninger øker mot statsminister David Cameron i Storbritannia.

Bilde 1 av 2

– Vår nasjon har gitt beskyttelse til forfulgte i århundrer. Noen ganger trengs et moralsk lederskap, sier Yvette Cooper, skyggeinnenriksminister og kandidat til lederjobben i Labour i Storbritannia, med klar adresse til regjeringen og statsminister David Cameron.

Presset øker fra flere hold mot regjeringen i debatten rundt flyktningkrisen. Statsministeren har vekket sterke reaksjoner etter uttalelsen onsdag om at Storbritannia ikke bør ta inn flere flyktninger.

– Jeg tror ikke svaret er så enkelt som å ta imot flere og flere flyktninger, sa Cameron, og viste til at det viktigste er å arbeide for fred og stabilitet i Midtøsten.

LES OGSÅ: Åpner hjemmet for flyktninger

Bilde av treåring

Uttalelsen kom omtrent samtidig med at bildet av en tre år gammel gutt som var blitt skylt i land i Tyrkia nådde nettsider verden rundt. I går var en rekke britiske aviser, fra The Sun til Daily Mirror, tapetsert med bildet av gutten som blir plukket opp på stranden i Tyrkia.

– Det vi ser, er en humanitær katastrofe i en skala vi ikke har sett på vårt kontingent siden andre verdenskrig. Likevel er vi handlingslammede i responsen, sa Yvette Cooper i en tale tirsdag.

Cooper har bedt om at Storbritannia tar imot 10.000 Syria-flyktninger, og har med dette «brutt en politisk tabu», mener mange.

Men Cameron møter press også fra egne partifeller i Det konservative partiet. En rekke parlamentsmedlemmer fra partiet har bedt regjeringen ta inn flere.

– Dette er ikke en immigrasjonssak, det er en humanitær sak, tvitret Ruth Davidson, leder av det skotske konservative partiet.

Storbritannia, med en befolkning på 64 millioner, har gitt asyl til rundt 5.000 syrere i løpet av de siste fire årene.

LES OGSÅ: Merkel vil presse fram fordeling av flyktninger

Debatt

Nå har en underskriftskampanje for å ta inn flere flyktninger passert 100.000 underskrifter. Det er terskelen for å bli vurdert som debatt i parlamentet, som kommer sammen etter sommerferie neste uke. Også den katolske kirken har kastet seg inn i debatten, og omtaler Storbritannias respons som «en skam».

Presset mot store land som Storbritannia øker foran krisemøtet om flyktningkrisen 14. september. Tyskland krever at flere land tar sin skjerv, og vil ha kvoter der asylsøkerne fordeles mellom landene ut fra befolkningstall og økonomi.

Storbritannia er et av landene som er mest imot dette, sammen med flere østeuropeiske land (se sidekommentar). Regjeringen frykter en åpning vil fungere som en magnet for flere, at det vil være umulig å skille flyktninger fra økonomiske migranter, og at det vil være bedre å bruke pengene til å hjelpe i nærområdene.

Cameron må også ta hensyn til debatten om folkeavstemningen om EU, der immigrasjon er et hett tema.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Mer fra Dagsavisen