Verden

Økt motstand 
mot krig

Mens opposisjonen i Syria sliter for å svekke president Bashar Assads grep om makten i Damaskus, vokser kritikken i Tyrkia mot en dypere involvering i kampene over grensen.

JAFFA (Dagsavisen): Folk som sov i sine hjem i utkanten av Damaskus natt til i går ble vekket da lyden av en enorm eksplosjon spredte seg gjennom gatene. Snart ble det klart at flyvåpenets etterretningsorganisasjon var blitt angrepet.

- Vi har angrepet hovedkvarteret siden dette er en av de mest beryktede avdelingene. Bare Gud kjenner til all mishandlingen som har funnet sted her, erklærte al-Nusra-fronten, en militant islamistisk gruppe som tok på seg ansvaret for angrepet.

Ingen sterk nok

Ifølge al-Nusra selv, gikk en selvmordsaktivist etterpå til angrep mot redningspersonalet som ankom åstedet. En talsmann for den syriske observatørgruppen for menneskerettigheter, sa det var uklart hvor mange som hadde blitt drept i angrepet, «bare at tallet var høyt».

Mer enn et og et halvt år inn i opprøret mot Assad-familiens styre har nær 32.000 mennesker blitt drept, mens flere hundre tusen andre er blitt tvunget på flukt. Ingen av partene er foreløpig sterk nok til å tvinge den andre siden i kne, og i mellomtiden fortsetter ødeleggelsene. Samtidig inntar militante islamister fra utlandet en stadig mer sentral rolle i kampen mot regimet.

Verdens øyne, derimot, er heller fokusert på det som skjer nord i landet, langs den lange felles grensen med Tyrkia. I seks dager har tyrkiske tropper bombardert mål i Syria som svar på tilsvarende syriske angrep. I går inspiserte den tyrkiske hærsjefen, general Necdet Ozel, sine krigsklare tropper ved grensen.

Syria med anklager

Det syriske regimet er både isolert og lukket, og lite er kjent når det gjelder drøftelsene innad i toppledelsen. I stedet spekuleres det rundt årsaken til at de syriske troppene ennå skyter mot mål i Tyrkia. En gitt forklaring er at Syria ikke tror at Tyrkia virkelig vil slå tilbake, og at Damaskus dermed bruker opptrappingen for å minne verdenen om at kaoset i Syria kan spre seg.

I stedet anklager nå Syria Tyrkia for å forsøke å gjenvinne den gamle dominansen det osmanske imperiet en gang hadde i Midtøsten. Damaskus benektet også for å ha unnskyldt den opprinnelige bombarderingen i forrige uke da fem tyrkere ble drept. Damaskus var kun villig til å beklage tapene av liv.

Og mens statsminister Recep Tayyip Erdogan advarer Syria mot å teste Ankaras viljestyrke, vokser opposisjonen innad i Tyrkia mot å blande seg i striden i nabolandet i sør. Hasan Kanbolat, en kommentator i dagsavisen Zaman, advarer at en opptrapping vil kunne ødelegge Tyrkias forhold selv til hele den arabiske verdenen.

- Hvis Tyrkia går til krig, vil dette bli første gang siden den osmanske perioden at landet er i krig med arabere. En slik handling kan øke fiendtligheten mellom tyrkere og arabere, skrev Kanbolat i går.

Semih Idiz i avisen Hurriet er mer kritisk til Erdogan, og sier at hans handlinger vis-à-vis Syria er styrt av et behov for ære. Idiz avfeier også Erdogans bekymring for velværet til lidende syrere.

- Assad-regimet var like brutalt for bare to år siden da Erdogan fremdeles kultiverte sitt vennskap med Syria, tross Vestens ønsker, skrev Idiz.

roger.hercz@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen