Verden

Økt makt til Erdogan

Opposisjonspartiet CHP bestrider valgresultatet.

AV: NTB og Tone Magni Finstad

De som ønsker å gi Erdogan og presidenten økt makt i Tyrkia, leder med 51.41 prosents oppslutning mot nei-sidens 48.59 prosent.

Det er resultatet etter at det statlige tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu Agency melder at 99,97 prosent av stemmene er talt opp.

Krever gjentelling av stemmer

Opposisjonspartiet CHP sier at de vil kreve gjentelling av 37 prosent av stemmene som er talt opp, ifølge CNN Turk.

LES OGSÅ: Dette står på spill i Tyrkia i dag

Knepen seier

Ja-sidens forsprang er blitt noe mindre, melder NTB. Tyrkia har ikke offisielle valgdagsmålinger, og det var ventet at det kunne gå flere timer før de første resultatene ble kjent, ifølge nyhetsbyrået.

Tallene, som kommer fra den tyrkiske valgkommisjonen, ble offentliggjort av det statlige tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu søndag ettermiddag.

Store byer stemte nei

Alle stemmene er altså ikke talt opp, og det endelige resultatet kommer først senere.

Men de opptalte stemmene viser enkelte mønstre:

Erdogan står sterkt i sentrale deler av Tyrkia og Anatolia-regionen. Her er det også mange som ser ut til å ha stemt ja, ifølge The Independent.

Langs vestkysten og i Antalya-regionen, som er populær blant norske og utenlandske turister, ser flertallet ut til å ha stemt nei.

Det samme gjelder områder i den østlige delen av landet, og mot grensen til Syria.

I Diyarbakir har over 67 prosent stemt nei. Her bor mange av Tyrkias kurdere.

I de tre største byene Istanbul, Ankara og Izmir ser også flertallet ut til å ha stemt nei, ifølge den tyrkiske avisen Daily Sabah.

Tyrkere i utlandet stemte ja

Ifølge NTB, som siterer det statlige nyhetsbyrået Anadolu, har et klart flertall blant tyrkerne i utlandet sagt ja.

Dette kan skje

Hvis ja-siden vinner, vil 18 endringer i grunnloven tre i kraft.

Det innebærer at Tyrkias parlamentariske system vil erstattes med et presidentsystem der statsministerposten avskaffes.

Kritikere frykter at grunnlovsendringene vil gi presidenten all utøvende makt, på bekostning av statsministeren, nasjonalforsamlingen og domstolenes uavhengighet.

Det vil fjerne maktbalansen mellom det tyrkiske samfunnets mektigste institusjoner.

Påstander om valgfusk

Ifølge NTB, melder opposisjonen i Tyrkia mener flere former for valgfusk preget søndagens folkeavstemning i landet.

– Mange ulovlige handlinger er blitt begått til støtte for regjeringen, sier Erdal Aksunger, nestleder i opposisjonspartiet CHP til Reuters.

Partiet peker blant annet på at stemmesedlene som ikke var riktig stemplet, likevel ble tatt med i opptellingen. Også partiets andre nestleder, Bulent Tezcan, reagerer på dette.

-Vi står klare til å rettsforfølge dem. Hvis uregelmessighetene ikke blir rettet opp, vil det bli en alvorlig diskusjon om valgets legitimitet, sier han.

Forvirring

NTB melder om at det ifølge tyrkiske valgmyndigheter oppsto det forvirring rundt bruken av et spesielt stempel under avstemningen. Stempelet som var i bruk i mange valglokaler, var preget med ordet "ja", og ikke ordet "stem".

Velgere som ville stemme nei til grunnlovsendringene måtte derfor stemple "ja" på den delen av stemmeseddelen som var merket med "nei", opplyser lederen for valgkommisjonen Sadi Guven.

Det er uklart hvor mange valglokaler som var omfattet, men stemmesedler der det gale stempelet er brukt blir regnet som gyldige, ifølge tyrkiske valgmyndigheter.

Mer fra Dagsavisen