Victor Huntley-el og en rekke andre innbyggere i Baltimore organiserte seg for å rydde, vaske og bygge opp igjen hjembyen etter omfattende protester natt til mandag. FOTO: ANDREW BURTON/NTB SCANPIX

Øker presset mot Obama

Et dusin voldelige protester det siste året tvinger Barack Obama til å ta tak i de underliggende problemene.

 

NEW YORK (Dagsavisen): Det brant fortsatt i deler av Baltimore i går morges, etter en natt fylt av voldsomme protester. I morgentimene tok flere hundre av byens innbyggere til gatene for å feie, rydde og bygge opp igjen de herjede nabolagene.

Protestene i Baltimore kommer i kjølvannet av drapet på 25 år gamle Freddie Gray. Det siste halvannet året har USA sett et dusin lignende protester. Demonstrasjonene legger økt press på USAs president Barack Obama for å ta tak i de underliggende problemene både når det kommer til rasisme blant USAs politistyrker og sosiale problemer i amerikanske byer.

Døde i koma

Det var etter begravelsen til 25 år gamle Freddie Gray mandag at protestene startet i Baltimore, kjent for dyp fattigdom, brutale gjenger og vanskelige oppvekstvilkår. Gray hadde ifølge borgermester Stephanie Rawlings-Blake fått øyekontakt med en politimann, da han begynte å løpe. Politiet satte etter, og fikk til slutt tak i han. Da han ble satt i politibilen kunne han snakke. 45 minutter senere verken snakket eller pustet han. Gray døde 19. april, etter en uke i koma.

Gray er en av et høyt antall svarte menn som har blitt drept av politiet i USA det siste året. Mange svarte amerikanere sier de er livredde for politiet, som svært sjelden blir straffet etter slike hendelser.

– De siste protestene i Baltimore, viser hvordan politivold er et nasjonalt og ikke et lokalt problem, sier professor Sherrilyn Ifill ved University of Maryland.

Press mot presidenten

I likhet med president Obama er også Balitmores borgermester svart. Det stopper ikke politiet fra å fengsle eller drepe svarte menn i langt høyere grad enn hvite. En gjennomgang gjort av The New York Times viser at 1,5 millioner svarte menn «mangler» fra samfunnet, på grunn tidlig død og mange og lange fengselsdommer.

– Det finnes ingen unnskyldninger for volden i Baltimore, sa Obama i en uttalelse sent i går.

Presidenten har også tidligere talt til nasjonen i etterkant av lignende hendelser, men har kviet seg for å engasjere seg personlig.

Etter opptøyene i Ferguson i fjor høst, satte han sammen en handlingskomité for å redusere politivold. Siden den ble lansert er Walter Scott blitt drept etter å ha blitt skutt i ryggen fem ganger av en politimann. Også Freddie Gray er død etter en ryggmargsskade han ikke hadde før møtet med politiet i Baltimore.

– Dette er i bunn og grunn et lokalt problem, sa Obamas pressetalsmann Jay Carney mandag.

Marco Morial, leder av organisasjonen National Urban Leage sier det handler om mer enn politivold. Det handler om arbeidsløshet, håpløshet og rasisme.

– Dette handler om manglende tiltro til det politiske systemet, sier Morial til Politico.com.