Verden

– Obamas største utfordringer starter nå

Barack Obama må få til et samarbeid med Republikanerne om de økonomiske problemene, ellers kan det få store konsekvenser for hele verden.

Det  mener Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad.

– Valget er en enorm støtteerklæring til Barack Obama, og en alvorlig advarsel til Republikanerne, sier USA-kjenneren Lundestad til NTB.

Obamas valgseier var større enn forventet, men i antall rene stemmer var det ikke mye som skilte ham og Mitt Romney.

– Dette var en uhyre viktig seier for Obama, for det er stor forskjell på å sitte en og to perioder. Én periode har en eim av fiasko, mens det ser mye bedre ut med to, forklarer Lundestad.

– Men den politiske situasjonen er ikke forandret, legger han til.

Sterkere posisjon

I Kongressen er det fortsatt Republikanerne som har flertall, og de ser ingen grunn til å forandre skattepolitikken –  slik Obama ønsker.

– Lederen for Representantenes hus, John Boehner, har allerede gått ut og sagt at de, selv om Obama ble gjenvalgt, fortsatt er imot økte skatter, forteller Lundestad.

Obamas største utfordring er økonomien, så ett av forslagene er å øke skattleggingen av de rike. Dette er Republikanerne sterkt imot.

– Samtidig har Obama en mye sterkere posisjon enn før valget, og han har vist dem at de ikke blir kvitt ham. I talen sin onsdag morgen har han også strukket ut en hånd for å få til et samarbeid for å gjøre noe med økonomien –  selv om dette foreløpig var lite konkret, sier Lundestad.

– De er nødt til å samarbeide, ellers kan det få store konsekvenser for både innenrikspolitisk og utenrikspolitisk.

Kjempeutfordringer

Som øverste leder i USA de neste fire årene har Obama en kjempeutfordring når det kommer til å løse landets økonomiske problemer. Men Republikanernes utfordring er ikke mindre. De må bruke de neste årene på å finne en kandidat som kan vippe Demokratene av presidentstolen.

– De må helt klart legge om strategien sin, sier Lundestad og fortsetter:

– I denne valgkampen samlet de seg til slutt om Romney, selv om flertallet ikke var begeistret over akkurat det. Nå må de få på plass en annen politikk. Da tenker jeg først og fremst på å kapre minoritetene, og da spesielt de spansktalende. Det helt motsatte kan være at de samles om en som er enda mer konservativ, sier Lundestad. (NTB)

Mer fra Dagsavisen