Verden

Obamas øyeblikk

Det skal ikke handle om politikk når ulykken er ute. Men stormen Sandy er allerede blitt politisk. Og det er president Barack Obama som tjener på uværet.

NEW YORK (Dagsavisen): Det er ikke lenger Mitt Romney eller den amerikanske valgkampen som dominerer nyhetsbildet i USA. I alle kanaler, på alle nettsider og i alle aviser, handler det om stormen Sandy, som har tatt livet av minst 48 amerikanere, og har rasert tusenvis av hjem langs USAs østkyst. Det handler om redningsaksjoner og opprydding. Og det handler om president Barack Obama.

- Det er helt tydelig at det er president Barack Obama som tjener på stormen, sier Jerry Hagstrom, kommentator i magasinet National Journal, til Dagsavisen.

Klem fra Christie

Selv om stormen Sandy har forlatt USAs østkyst og satt kursen nordover, er problemene i USA langt fra over. I delstaten New Jersey er en million mennesker fortsatt uten strøm og hele nabolag er oversvømt og ødelagte. I går besøkte president Barack Obama New Jersey, delstaten som ser ut til å være den som ble verst rammet av stormen. Barack Obama ble tatt imot med åpne armer av delstatens republikanske guvernør Chris Christie. Den røslige guvernøren er kjent for å snakke rett fra levra, han har drevet valgkamp for Mitt Romney og tidligere kommet med krass kritikk av den sittende presidenten. At han nå takker Obama for hans «enestående innsats» er oppsiktsvekkende, mener Jerry Hagstrom, kommentator i magasinet National Journal. Han tror ikke stormen Sandy vil bli avgjørende for resultatet, men at presidenten vil få noen ekstrapoeng.

- Barack Obama får vist at han er presidentmateriale, samtidig som stormen og ødeleggelsene minner folk om viktigheten av hjelp fra føderale myndigheter i vanskelige tider. I tillegg forsvinner Mitt Romney fra forsidene noen dager, sier Hagstrom til Dagsavisen.

All plass

For mens Mitt Romney klatret sakte, men sikkert oppover på meningsmålingene i ukene før stormen rammet, er det nå vanskelig for Romney å finne sin plass, selv om han offisielt var tilbake i full valgkampmodus i går. Så lenge millioner av amerikanere fortsatt er rammet av stormen, passer det dårlig for Romney å angripe Obama.

Også Christopher Lockwood, USA-redaktør for magasinet The Economist, mener Barack Obama kan tjene på stormen Sandy, som han mener unektelig har blitt politisk, under en uke før presidentvalget.

Lockwood mener stormen er «akkurat passe stor» for Obama: Presidenten kan vise at han er handlekraftig, han kan mobilisere den føderale hjelpeinnsatsen og vise at han er en god leder. Samtidig er ikke stormen så stor og ødeleggende at Obama får kritikk for ikke å gjør mer.

- Det er på mange måter den perfekte stormen for Barack Obama. Det er forferdelig å si, selvfølgelig, legger Lockwood til.

Tipper Obama-seier

Valgkampen stoppet opp et par dager da stormen herjet som verst. Tirsdag forsøkte Mitt Romney å gjøre et valgkampmøte i vippestaten Ohio til en innsamlingsarrangement for ofrene for stormen. Romney samlet inn boksmat, men ville ikke svare på spørsmål om hva han mener om føderal nødhjelp. Den republikanske presidentkandidaten har tidligere sagt han vil legge ned den føderale nødresponsen FEMA, og heller overføre ansvaret til delstatene eller til private.

Jerry Hagstrom tror likevel velgere har fått med seg forskjellene på de to kandidatene når det kommer til statens rolle og størrelse.

Slaget står i det store og hele om ni vippestater, delstater der verken Obama eller Romney kan være sikre på seier. Bare to vippestater, Virginia og North Carolina, ble rammet av Sandy.

Jerry Hagstrom tror Barack Obama vil hale i land en knapp seier.

- Det er veldig jevn. Men Obama leder fortsatt på de viktigste målingene, påpeker Hagstrom.

Meningsmålingsbyrået Gallup avlyste sine daglige målinger mandag og tirsdag, og det er ennå ikke offentliggjør noen målinger utført etter at stormen traff østkysten, der opprydningsarbeidet fortsatt foregår for fullt.

I nedre deler av Manhattan mangler fortsatt 250.000 mennesker lys, varme og internett, og uten et fungerende T-banenett er store deler av millionbyen ennå paralysert.

Ifølge New Yorks guvernør Andrew Cuomo, vil noen T-banelinjer begynne å gå igjen i dag, trolig nord på Manhattan. Den tett bebygde verdensmetropolen er som delt i to: Mens Time Squares sterke neonlys skinner som før, er nedre del av Manhattan mørklagt. Ifølge strømselskapet ConEdison kan det ta flere dager til strømmen og varmen er tilbake. To av New Yorks flyplasser er åpnet for trafikk igjen, og etter en historisk stans i handelen på Wall Street-børsen, åpnet New York Stock Exchange igjen i går.

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen