Verden

Obamas hodepine

Amerikanske bilister raser mot de høye bensinprisene. - Barack Obama må gjøre noe, sier Raj Bhuiyan.

NEW YORK (Dagsavisen): Det er dårlig stemning på BPs bensinstasjon på Manhattan i New York. Bensinprisene har krøpet opp over den magiske firedollarsgrensen, og ikke én eneste kunde fyller tanken uten å klage, forteller skiftleder Raj Bhuiyan til Dagsavisen. Denne morgenen satte han opp prisen ytterligere 60 øre. For en gallon - 3,85 liter - betaler bilistene nå 4,29 dollar, 24 kroner og 36 øre. Det er billig mange steder i verden. Men for bilister i USA er det rådyrt.

- For amerikanere er bensin som brød. Det er ikke noe vi kan velge å leve uten, sier Bhuiyan, som selv kjører til jobb hver dag.

Som to tredjedeler av de spurte i en meningsmåling utført for Reuters, legger Bhuiyan skylden for de høye prisene på USAs president, Barack Obama.

Må gjøre noe

- Det er Obama som er presidenten, dette er hans ansvar, sier til Bhuiyan til Dagsavisen.

Høye bensinpriser kan svekke en allerede skadeskutt amerikansk økonomi, og er svært upopulært blant velgerne. Barack Obama, som stiller til gjenvalg i november i år, har lite makt over et globalt oljemarked. Høy usikkerhet i oljerike Midtøsten og lavere produksjon, gjør at ekspertene spår høye oljepriser i hele 2012. Nylig annonserte Obama at USA vil bruke deler av landets strategiske oljereserver for å få ned og stabilisere oljeprisen. Men USA kan ikke bestemme at oljen de tapper fra reservene, blir i USA.

Billig lell

Når bilister i USA klager over høye oljepriser, betaler de likevel langt mindre enn i de fleste land. Ifølge nettsiden mytravelcost.com er det for tiden Tyrkia, Norge og Italia som topper listen over verdens høyeste bensinpriser, mens USA fortsatt er blant verdens billigste bensinland. Amerikanske forbrukere er likevel nervøse. Over halvparten av kjørende amerikanere sier de vurderer å endre ferieplanene på grunn av den høye bensinprisen. Ifølge professor Jonathan Chanis ved Columbia Universitetet i New York, vil de høye prisene gjøre det vanskeligere for den amerikanske økonomien å komme seg ut av krisen. Når amerikanere bruker mer enn fem prosent av budsjettet sitt på energi, er økonomien i fare, sier Chanis. Det gjør de nå.

- Amerikanske forbrukere blir nervøse når bensinprisene går opp, sier Chanis til Dagsavisen.

De høye prisene er likevel godt nytt for klimaet: De siste årene har etterspørselen etter de før så populære bensinslukende SUV-bilene stupt, mens små energieffektive biler er i vinden. Stadig flere amerikanere flytter til store byer der offentlig transport er tilgjengelig, og amerikanske myndigheter satser mer på fornybar energi enn før. På bensinstasjonen i Manhattan tanker en hoderystende Bruce Bauer opp den gule taxibilen sin. Han frykter prisene vil fortsette å stige uansett hva Obama gjør eller ikke gjør.

- For meg betyr det bare at jeg må jobbe mer, sier Bauer og fyller tanken.

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen