Verden

Obama vurderer ny strategi i Afghanistan

Vurderer ny strategi.

Den nye administrasjonen er også positivt innstilt til den afghanske presidenten Hamid Karzais planer om samtaler med medlemmer av Taliban som er innstilt på å forhandle, skriver Washington Post.

Så snart han overtar som president 20. januar vil Obama trappe opp innsatsen for å finne Osama bin Laden og utplassere mange tusen flere soldater i Afghanistan.

Administrasjonen til president George W. Bush har vært hemmet av ideologiske og diplomatiske forhold og en urealistisk strategi om å gjøre Afghanistan til et demokrati, heter det i avisas reportasje.

Kilder i Obamas krets sier at Obama vil ha et mer realistisk mål om å bygge et stabilt Afghanistan som avviser islamsk ekstremisme og ikke truer amerikanske interesser.

Avisa viser til samtaler med en rekke av Obamas rådgivere og framstående militærstrateger både før og etter valget 4. november.

Det er for tidlig å si hvordan en Obama-administrasjon vil koordinere eventuelle samtaler med Iran, siden de to landene ikke har hatt diplomatiske forbindelser siden 1979.

Men begge land har felles interesser i Afghanistan. En høytstående amerikansk offiser sier at «Iran ikke er mer interessert enn vi er i at sunniekstremister skal overta i Afghanistan». Iran hjalp også USA da Taliban-regimet ble styrtet i 2001.

Obamas folk har ennå ikke utarbeidet planer om hvordan forholdet skal være til Pakistan, der bin Laden trolig skjuler seg, ifølge avisa.

Obama sa tidlig i valgkampen at han ville gripe inn militært i Pakistan for å stanse al-Qaidas og Talibans bruk av baser i Pakistan til angrep mot Afghanistan, men tonet senere ned uttalelsene.

Mer fra Dagsavisen