Det er liten tvil om at Obama kommer til å få flest kvinnestemmer på landsbasis. Spørsmålet er om han klarer å mobilisere nok kvinner i vippestatene til å veie opp for den manglende støtten blant menn.

Obama vil vinne mødrene

Barack Obama er ikke fullt så populær hos hjemmeværende mødre som hos andre kvinner.

I Arapahoe sørvest for Denver sitter Sarah Formato med sin tre år gamle sønn på fanget og tenker tilbake på presidentvalget i 2008.

– Politikerne er i lomma på de store selskapene, men Obama forsto det, minnes hun.

I dag er ikke entusiasmen den samme.

– Han har ikke forandret noe som helst. Men jeg kommer nok til å gi ham en ny sjanse, legger hun til.

Obamas kamp for en andre periode i Det hvite hus er i stor grad avhengig av kvinner som Formato. Den 31 år gamle hjemmeværende moren bor i et vippedistrikt i vippestaten Colorado, en delstat der kampen om kvinnene har hardnet til de siste ukene.

Mangler støtte hos menn

Demokratene har gått hardt ut mot Romney og portrettert ham som abortmotstander, samt anklaget ham for å føre en «krig mot kvinner».

Det er liten tvil om at Obama kommer til å få flest kvinnestemmer på landsbasis, slik han gjorde i 2008. Spørsmålet er snarere om han klarer å mobilisere nok kvinner i vippestatene til å veie opp for den manglende støtten blant menn.

Ifølge en ny meningsmåling blant kvinner mellom 25 og 45 år, avhenger støtten til Obama i stor grad av om de har barn eller ikke. De uten barn heller klart i favør av Obama. Blant dem har han en ledelse på 20 prosentpoeng over utfordreren Mitt Romney, viser målingen, som er utført av Ipsos for nyhetsbyrået Reuters.

– Obama har gjort det ganske bra. Han har stimulert økonomien, fått oss ut av Irak og investert i helsesektoren, sier Joanna Giddens, en 27-åring som jobber for en ideell organisasjon og ikke har råd til helseforsikring.

Kvinneinitiativ fra Romney

Blant arbeidende mødre er ikke Obamas ledelse like overveldende. Her leder presidenten med 42 prosent mot Romneys 34. Blant hjemmeværende mødre som Sarah Formato er ledelsen nede i 5 prosentpoeng.

– Jeg liker at Romney er en familiemann, og at kona hans er hjemmeværende. Men jeg er ikke helt sikker på hva han står for, sier Formato, som selv utsatte sykepleierstudiene for å ta seg av barna.

Romney lanserte denne uken Kvinner for Mitt-koalisjonen, som skal ledes av kona Ann. Hun er mer populær enn ham selv, ifølge enkelte målinger. Tre fremstående kvinner står også på talerlisten under Republikanernes landsmøte senere i august, blant dem tidligere utenriksminister Condoleezza Rice.

– Rolig og balansert

På en lekeplass i Arapahoe serverer Shannon Philips lunsj til de tre barna sine. Hun er registrert republikaner, men stemte likevel på Obama ved forrige valg. Det kommer hun trolig til å gjøre også denne gang.

– Obama gjør sitt beste. Jeg liker ham som person. Han er ikke ekstrem, men veldig rolig og balansert, sier Philips.

Tricia Lancaster som sitter like i nærheten, stemte også på Obama selv om også hun er registrert republikaner. Men i motsetning til Shannon Philips, angrer hun på det.

– Jeg liker ham fortsatt, men jeg vet ikke hva han har gjort, forklarer hun.

Kjemper mot helsereform

Skuffelsen gjenspeiler seg også på meningsmålingene. Bare 23 prosent av hjemmeværende mødre synes Obama har gjort en god jobb som president.

Hos arbeidende mødre og kvinner i jobb uten barn gjør han det litt bedre. Henholdsvis 26 og 29 prosent synes innsatsen hans i Det hvite hus har vært god.

Et stykke bortenfor er Mellany Godwin klar i sin tale. Hun skal noe motvillig stemme på Romney for å kvitte seg med «Obamacare», kallenavnet på helsereformen Obama har innført.

– Å tvinge folk til å kjøpe helseforsikring er ikke veien å gå, slår hun fast.