Verden

Obama vil tvinge fram en løsning

Barack Obama har store ambisjoner om å løse Midtøsten-konflikten. Om en uke er han USAs president. – Med Obama får vi et mer profesjonelt og rasjonelt diplomati, sier Jan Egeland.

– Når du ser sivile, om de er palestinere eller israelere, bli skadet, lide, så er det hjerteskjærende. Det er opplagt at det gjør at jeg blir mye mer bestemt på å forsøke å endre på den fastlåste situasjonen som har pågått i flere tiår, sa Obama.

I et intervju med «This Week» på ABC søndag sa Obama at lidelsene på begge sider av Gazas grenser har fått ham til å bli enda mer opptatt av å få til en fredsavtale i Midtøsten. Den nye presidenten lover også at Midtøsten skal være prioritert fra dag én. Før helgen ble det også kjent at Obamas folk ønsker å opprette kontakt med Hamas.

Vanligvis uttaler ikke påtroppende presidenter seg om utenrikspolitikk. Men krisen på Gaza har fått Obama til å ta bladet fra munnen.

– Det jeg gjør akkurat nå, er å sette sammen et team slik at vi 20. januar, vi starter dag én, har de beste mulige folkene som umiddelbart vil engasjere seg i Midtøsten-prosessen som helhet, være engasjert med alle aktørene der, arbeide for å skape en strategi som sørger for at både israelere og palestinere kan nå sine ambisjoner, sa Obama.

Men han har også lovet, og kommer til å måtte prioritere arbeidet med den skakkjørte amerikanske økonomien, i tillegg til en rekke andre vanskelige spørsmål som USAs rolle i Irak og Afghanistan.

Rasjonelt og profesjonelt

Men om ambisjonene er aldri så høye, kan det bli svært vanskelig for Barack Obama å få til noen endring i konflikten mellom Israel og palestinerne som akkurat nå koster mange hundre liv, tror direktør Jan Egeland ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) og historieprofessor Hilde Henriksen Waage ved Universitetet i Oslo.

Egeland tror heller ikke løftene vil gi noen umiddelbar vending på konflikten fra og med tirsdag neste uke.

– Nei. Ikke umiddelbart. Men på litt lengre sikt tro jeg det kan skje. Det mest håpefulle er at et profesjonelt Obama-team har fullmakter fra presidenten og utenriksminister Hillary Clinton til å drive en systematisk fredsprosess over flere år. Det andre er at man bygger allianser mellom Obama-administrasjonen og moderate jødiske miljøer i USA og politiske miljøer i Israel som begge har inntatt meget konstruktive synspunkter, sier Egeland og fortsetter:

– Jeg er blant de fem milliarder mennesker som ser fram til å få Obama inn og Bush ut. En av grunnene er at vi får et mer rasjonelt og profesjonelt diplomati.

Lite handlingsrom

Hilde Henriksen Waage tror derimot ikke Obama vil få til endring i det hele tatt i den israelsk-palestinske konflikten. Hun peker særlig på at det blant amerikanske velgere er overveldende støtte for Israel.

– Den nye amerikanske administrasjonen har opptil flere proisraelske medlemmer, særlig gjelder det utenriksminister Hillary Clinton. For at man skal få til en levedyktig fred, må Obama øve press på Israel for å få Israel til å trekke seg ut av de okkuperte områdene. Det tror jeg ikke han vil gjøre. Det vil være innenrikspolitisk selvmord, sier Waage.

Ikke arabisk

Obama har ikke røpet noen detaljer om sin Midtøsten-strategi, men antydet søndag at han vil hente erfaringer fra både George W. Bush og Bill Clinton. Han understreket også at alle parter i regionen må kunne inngå kompromisser. Det er også kjent at den erfarne diplomaten Richard Haass kan bli USAs Midtøsten-utsending.

– Richard Haass vil vite at om det ikke blir fred mellom Israel og palestinerne, så vil alle andre prosjekter i Midtøsten og omkringliggende områder lide. Men alle som tror at man, fordi Barack Obama har mellomnavnet Hussein, har fått en arabiskvennlig president, tar grunnleggende feil, sier Egeland.

Mer fra Dagsavisen