- Vi fortsetter kampen mot IS, men det er ikke gjort på en uke eller en måned, sa president Barack Obama under en pressekonferanse i Estland. FOTO: NTB SCANPIX

Obama: – Vi skal ødelegge IS

ESTLAND: USAs president Barack Obama fordømmer drapet på den amerikanske journalisten Steven Sotloff. Han sier USA skal fortsette arbeidet med å knuse IS.

Onsdag holdt den amerikanske presidenten en pressekonferanse med sin estiske kollega Toomas Hendrik Ilves i Tallinn.

På spørsmål om USA hadde vært for defensiv i kampen mot ekstremistene, fastslo han at kampen fortsetter.

– Vi skal uskadeliggjøre og ødelegge IS slik at terrorgruppen ikke lenger er en trussel mot regionen eller USA, sa Obama.

Han utdypet ikke hvorvidt det vil bli nye amerikanske luftangrep i Irak, eller om USA vurderer å angripe i Syria – men sa at landet må følge sin «regionale strategi».

– Vi har gjort mye som har vært vellykket, blant annet i arbeidet med å få på plass en bærekraftig regjering i Irak. Vi fortsetter også kampen mot IS, men det er ikke gjort på en uke eller en måned, sa presidenten.

Advarer mot maktbruk

En større vestlig militæroperasjon mot Den islamske staten vil kunne gjøre situasjonen i regionen verre, advarer forsker Thomas Hegghammer ved Forsvarets forskningsinstitutt.

– Vi må ikke få panikk, sa Hegghammer under et frokostmøte i regi av tenketanken Civita i Oslo onsdag morgen.

– IS vil ikke ta over verden. Tvert imot har IS nådd sitt territorielle ytterpunkt, sa Hegghammer. Han mener opprørsgruppen kun har muligheter for begrenset ekspansjon i Syria og viser til at den heller ikke har ambisjoner om angrep mot vestlige mål.

Hegghammer tilføyer at det ikke blir lett å nedkjempe IS-styrkene, som har bred kamperfaring og strategisk dybde i form av tilstedeværelse både i Irak og Syria.

Ikke imot maktbruk

FFI-forskeren er ikke uenig i at IS må bekjempes militært, men advarer mot vestlig lederskap.

– Akkurat nå minner stemningen om den vi hadde i forkant av invasjonen av i Irak i 2003. Alt det grusomme ved IS framheves, man framstår altfor optimistisk i synet på å vinne militært og mangler en strategi for hvordan dette skal ende, sier han.

Hegghammer slår fast at den internasjonale jihadistbevegelsen er større enn noensinne, men understreker at dette ikke nødvendigvis betyr at trusselen mot Vesten er større enn før.

– Veksten tilskrives primært lokalt orienterte grupper. Hvis de som reiser for å bistå IS hadde ønsket å angripe hjemme, hadde de ikke reist ut i utgangspunktet. Al-Qaida er vesentlig svekket og består av noen titalls mennesker nordvest i Pakistan, anfører han.

Maktbruk er nødvendig

Hans forskerkollega Anders Romarheim ved Institutt for forsvarsstudier konkluderer annerledes. Han mener maktbruk mot IS er legitimt og nødvendig.

– Det er skummelt å gå inn for hardt og tungt militært, men det er også skummelt å vente for lenge. Å ikke handle har også en kostnad, som eksempelet Rwanda illustrerer, sa Romarheim.

Han viste til at en vestlig militær intervensjon mot IS vil få støtte eller iallfall ikke direkte motstand fra Russland og Kina, samtidig som Israel og Iran vil støtte en slik framgangsmåte.

Hegghammer mener en vestlig intervensjon vil kunne øke IS' oppslutning lokalt, regionalt og internasjonalt. En klokere tilnærming vil være å sette grenser for opprørsgruppens territorielle ekspansjon og samtidig støtte den lokale motstanden, framholder han.

Hegghammers spådom er at IS' oppslutning om noen tid vil minke i regionen etter hvert som frustrasjonen blir større mot streng moralkodeks og økonomisk stagnasjon.

– La de lokale gjøre jobben samtidig som IS får råtne innenfra, sier Hegghammer.

Fortelle historien

Obama kommenterte også videoen som viser drapet på Sotloff. Amerikanske etterretning har slått fast videoen er ekte.

– Sotloff ble revet fra oss på en forferdelig måte. Han var en som elsket den islamske verden, og som risikerte livet sitt for å reise rundt i regionen for å fortelle historien om dem som føler seg undertrykket, sa Obama.

 

Obama benekter at USA har vært for defensiv i kampen mot ekstremistene, som også drepte journalisten James Foley på samme måte. Obama fastslår at kampen mot IS fortsetter.

– Russland må samarbeide

Selv om flere eksperter mener at IS-truslene i Irak og Syria er øverst på Obamas bekymringsliste, viet presidenten også tid til å snakke om Ukraina. Obama forsikret at Estland og resten av Baltikum ikke står alene mot trusselen fra Russland.

Han åpner for å sende ytterligere luftstyrker til regionen, men understreket også at russisk samarbeid er helt vesentlig for å oppnå stabilitet i området.

– Vi ønsker å se Russland som en sterk og samarbeidsvillig nasjon, men det er ikke mulig hvis de finansierer våpen og annet utstyr for opprørerne, sa Obama. 

Både Midtøsten og krisen i Ukraina vil få mye av oppmerksomheten under NATO-toppmøtet i Wales, som begynner torsdag. (NTB)