Obama settes på prøve etter ministertrøbbel

Tom Daschle trakk sitt kandidatur til vervet som helseminister i USA i dag.

Tidligere i dag ble det klart at også Nancy Killefer, som var nominert til vervet som budsjettsjef, trekker seg på grunn av en privat skattesak. Også finansminister Tim Geithner er avslørt i skatteunndragelser.

Les også: Tom Daschle vil ikke bli helseminister

Politisk krise

Financial Times skriver at president Barack Obama dermed står overfor sin første politiske krise.

– Selv den sterkt lovpriste Obama-maskinen kommer til å føle et virkelig press etter disse avsløringene, sier statsviter Thomas Mann i en kommentar til FT.com .

– Hvordan Obama håndterer dette presset og denne politiske krisen midt oppe i debatten om den finansielle krisepakken, vil si mye om hans presidentskap, tror Mann.

Obama får utvilsomt anklagende pekefingre rettet mot seg. Hele hans presidentkampanje var basert på kravet om å rydde opp i Washington og forandre måten byen driver forretninger på.

Obama uttrykte sorg

President Obama, som hadde nominert Tom Daschle som helseminister, sa tidligere i dag det er med sorg han godtar Daschles beslutning om å trekke seg.

– Tom har gjort en feil, som han åpent vedkjenner seg. Han har ikke forsøkt å unnskylde seg, heller ikke jeg gjør det, het det i uttalelsen fra Obama.

– Nå må vi gå videre med våre planer om å få fart i økonomien og få folk tilbake i jobb, la han til.

Daschle betalte i januar tilbake hele beløpet på om lag 890.000 kroner i restskatt og 83.000 kroner i renter, men Senatet besluttet likevel at det ville granske saken før han eventuelt ble godkjent som helseminister.

Daschle sier han trekker seg for å unngå å bli en distraksjon for Obama og fordi han ikke lenger har Kongressens og folkets tillit.