Verden

Obama satser på erfaring

Barack Obama presenterte i går teamet som skal lede USAs utenriks- og sikkerhetspolitikk i årene som kommer. Han satser på erfaring og solide kunnskaper.

Senator Hillary Clinton blir ny utenriksminister, tidligere NATO-sjef, general James L. Jones blir Obamas nasjonale sikkerhetsrådgiver og forsvarsminister Robert Gates fortsetter i jobben. FN-ambassadør blir Obamas utenrikspolitiske rådgiver Susan Rice, som var viseutenriksminister med ansvar for Afrika under Bill Clinton.

– Jeg er stolt over å få lov til å jobbe med deg. Gud velsigne deg og landet vårt, sa Clinton etter Obamas kunngjøring.

Clinton lovte å arbeide for at USA skal bli en drivkraft for positive forandringer i verden.

– USA er et land som er tuftet på at alle skal bli gitt retten og muligheten til å leve opp til sitt potensial. Det samme idealet må gjelde for resten av verden også, sa Clinton.

Skuffelse

Det er skuffelse hos de mest venstreorienterte av Obamas tilhengere. De hadde ventet et valg av utenrikspolitisk team som enda sterkere signaliserer et skifte. Obama har valgt folk fra det politiske sentrum, med ry for en pragmatiske holdninger.

– Utpekelsen av Hillary er et signal til venner og fiender om hvor alvorlig jeg forplikter meg til å fornye USAs diplomati og å gjenopprette våre allianser, sa senator Barack Obama på en pressekonferanse i Chicago i går.

Obama har også kunngjort at guvernør Janet Napolitano i Arizona blir minister for intern sikkerhet og Eric Holder ny justisminister. Disse to får ansvaret for å hindre at USA utsettes for nye terrorangrep.

Sterke meninger

Valget av medarbeidere signaliserer selvtillit. Barack Obama viker ikke tilbake for å omgi seg med sterke folk som tidligere ikke har nølt med å gi sterke uttrykk for egne meninger.

Som nasjonal sikkerhetsrådgiver i Det hvite hus får general James Jones ansvaret for at det militære spiller på lag med utenrikstjenesten.

Jones rykket tidligere i år ut med en kritisk rapport om det han kalte Bush-administrasjonens feilslåtte strategi i Afghanistan.

– NATO vinner ikke i Afghanistan, ikke tro noe annet, sa Jones.

Jones kritikk handlet om at USA og dets allierte etter sju års krig ikke hadde utviklet en strategi som sørget for gjenoppbygging i områder som er blitt befridd for Taliban. Det gjør at alle seire er midlertidige, og reverseres straks troppene forlater området.

Satser på FN

Obama har også signalisert at han vil oppgradere FNs rolle ved på gi sin nye FN-ambassadør Susan E. Rice plass i regjeringen.

Rice er 44 år, og vil bli USAs nest yngste FN-ambassadør noen gang. Som FN-ambassadør blir hun ved siden av Hillary Clinton et av USAs mest synlige ansikter når landets utenrikspolitikk skal presenteres.

Rice har en doktorgrad i internasjonal politikk fra Oxford University. Hun ble del av staben i Bill Clintons nasjonale sikkerhetsråd, før hun 32 år gammel ble forfremmet til en stilling som viseutenriksminister. Med ansvar for Afrika mom hun i nærkontakt med folkemordet i Rwanda, og er fast bestemt på aldri å unnlate å gripe inn med makt dersom noe lignende gjentar seg.

Oppgaven for Susan Rice blir å gjenopprette et godt forhold og et godt samarbeid med FN etter nedprioriteringen under George W. Bush.

Mer fra Dagsavisen