Verden

Obama og framtidas USA

Barack Obama jublet sammen med tusener av tilhengere da han feiret gjenvalget i Chicago. - Vi er USAs framtid, sier latinamerikanske Ismael Enrique (36).

CHICAGO (Dagsavisen): Med brede smil og amerikanske flagg i hendene gir vennene Ismael Enriques og Ella Pigee hverandre en lang, følelsesladd klem. Fra taket i USAs største kongressenter regner det konfetti i rødt, hvitt og blått. USAs president Barack Obama er akkurat blitt gjenvalgt til fire nye år i Det hvite hus, og Enriques og Pigee er ikke i tvil: Dette er hele USAs seier, men det ville ikke ha skjedd uten minoritetenes innsats.

- Vi er USAs framtid, vi er det nye Amerika, jubler Enriques, og gir venninnen Pigee nok en klem.

Les også: Skadeskutte republikanere vil slåss

Sterke sammen

Ismael Enrique er latinamerikaner med røtter i Mexico, Ella Pigee er afroamerikaner fra Chicago. Begge jobber i Chicagos parkvesen, og sammen har de drevet intens valgkamp for Barack Obama de siste månedene. De snakker om samhold, solidaritet og ei ny tid for USA.

- Når vi står sammen, er vi sterke. Denne valgkampen har latinamerikanere og afroamerikanere kommet sammen, og vi skal fortsette å holde sammen i all evighet. Vi er familie, smiler Ella Pigee, stolt og glad over at USAs første afroamerikanske president ble gjenvalgt.

Obama takket rørt og stolt for tilliten.

- Det spiller ingen rolle hvem du er, hvor du er fra, hvordan du ser ut eller hvem du elsker. Det spiller ingen rolle om du er svart eller hvit eller latino eller asiat eller urbefolkning eller ung eller gammel eller rik eller fattig, funksjonshemmet eller ikke, homofil eller heterofil. Du kan få til alt her i Amerika hvis du er villig til å forsøke, ropte en hes Barack Obama, og ble møtt av et av kveldens største jubelrop.

Søker svar

Dagen etter gjenvalget av Barack Obama er amerikanske medier fulle av analyser og forklaringsmodeller for seieren. En gjenganger er presidentens høye oppslutning blant minoriteter. Rundt 67 prosent av latinamerikanske velgere ga sin stemme til Barack Obama, til tross for at innvandringsreformen han lovte for fire år siden, ikke er blitt noe av. Rundt 12 millioner innvandrere lever uten papirer i USA i dag.

Ismael Enrique krever mer handling fra Obama de neste fire årene.

- Vi må få på plass en innvandringsreform, vi skal holde presset mot Obama oppe, lover han.

36-åringen har ingen tro på at republikanerne vil tale deres sak. Under republikanernes primærvalg, da Mitt Romney forsøkte å overbevise partiets høyreside om at han var deres mann, var han ikke nådig overfor USAs udokumenterte innvandrere. Romney sa han støttet så strenge lover at innvandrerne ville deportere seg selv.

- Mitt Romney tapte presidentvalget allerede under primærvalgene. Han deporterte seg selv fra Det hvite hus, sier Ana Navarro, latinamerikaner og republikansk kommentator, til CNN.

Blant afroamerikanere var oppslutningen like høy som for fire år siden: Over 90 prosent stemmer Barack Obama. Hvite velgere er fortsatt i flertall og utgjør 75 prosent av velgermassen. Blant hvite stemte flertallet på republikanernes kandidat Mitt Romney. 40 prosent valgte Barack Obama, ifølge CNN.

Unge velgere

Også blant USAs unge har Barack Obama overtaket. 29 år gamle David Polk har jakka full av Obama-buttons og er klar for fest. At Obama støtter ekteskap mellom homofile, og at han har endret den gamle regelen om at homofile i militæret var tvunget til å skjule sin legning, er to av mange grunner til at 29-åringens stemme gikk til Obama. Polk mener det amerikanske folket er blitt mer og mer tolerant, mens det republikanske partiet har beveget seg lenger og lenger til høyre.

- Romney har vist at han er intolerant, partiet har flyttet seg altfor langt til høyre, sier Polk til Dagsavisen.

I tillegg til presidentvalget tirsdag, valgte amerikanerne også en tredel av Senatet og hele Representantenes hus, i tillegg til at de stemte over en rekke lokale lovforslag. Demokratene vant flertall i Senatet, mens republikanerne har flertallet i Representantenes hus. Delstaten Maine ble den første til å stemme fram homofilt ekteskap, mens delstaten Colorado stemte ja til å legalisere bruk av marijuana.

Mer helse

Alicia Frasier (33) håper Obama får mer handlingsrom nå som han ikke trenger å stille til gjenvalg. Frasier har to ønsker for de neste fire årene:

- Obama må stenge Guantánamo. Og han må fortsette arbeidet med helsereform, smiler hun og forsvinner ut i en festglad folkemengde.

Helsereformen implementeres gradvis, og med Obamas gjenvalg vil 30 millioner flere amerikanere ha helseforsikring i løpet av 2014, ifølge Washington Post.

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen