Verden

Obama må løse den økonomiske krisen

President Barack Obama må nå ta fatt i Republikanerne for å hindre at USA går utfor stupet økonomisk.

Den første presserende oppgaven til Obama blir å desarmere bomben som politikerne i Kongressen plantet i fjor, og som går av til nyttår.

Den innebærer automatiske budsjettkutt og skatteøkninger for til sammen 600 milliarder dollar, et sjokk ekspertene tror er nok til å kaste USA ut i ny resesjon.

Mykere tiltak

I en tale i Det hvite hus fredag ventes Obama å konfrontere republikanerne i Kongressen og appellere til dem om å gå med på mykere tiltak for å redusere budsjettunderskuddet enn avtalen som kan føre utfor stupet, det såkalte fiscal cliff.

Obama baserte mye av sin valgkamp på at de rikeste amerikanerne bør betale mer i skatt. Etter gjenvalget føler han at han har fått et mandat for det. Og en valgdagsmåling gjort av nyhetsbyrået Associated Press støtter opp om ham og viser at 60 prosent av amerikanerne mener de rike kan betale mer.

Lite håp om kompromiss

Politiske ledere i Washington gjør lite for å dempe frykten for at de ikke handler i tide. I et intervju med ABC Television torsdag slo flertallslederen i Representantenes hus, republikaneren John Boehner, igjen fast at skatteøkninger er helt uaktuelt.

– Ærlig talt ville det ikke godtas i Representantenes hus. Og jeg er ikke sikker på om det ville bli godtatt i Senatet heller, sa han.

Men i en kommentar til pressen dagen etter Obamas gjenvalg var Boehner mer samarbeidsvillig. Da sa han at republikanerne ikke ville motsette seg økte statsinntekter for å redusere underskuddet så lenge dype kutt var en del av pakken.

Svarteper

Obama har et sterkt kort overfor Republikanerne. Om det ikke blir en ny avtale om budsjettkutt og forlengelse av skattekuttene, kan Republikanerne lett få skylden for skatteøkninger for alle amerikanere og nye nedgangstider.

Republikanerne, som er de som er mest bekymret for underskuddet og den voksende statsgjelda, har hele veien konsekvent nektet å akseptere skatteøkninger for å redusere underskuddet. De vil at alle innsparinger skal gjøres ved hjelp av dype kutt i alle budsjetter unntatt forsvarsbudsjettet.

Demokratene på sin side har insistert på at en reduksjon av underskuddet må skje gjennom en kombinasjon av skatteøkninger for de rikeste og mindre omfattende kutt i sosial-, helse- og utdanningsbudsjettene.

Liten virkning på veksten

Obama får nå støtte fra Kongressens budsjettkontor (CBO) som har gjort en beregning som viser at høyere skatt for dem som tjener over 200.000 dollar (1,15 millioner kroner), ville få minimal virkning på økonomisk vekst i 2013.

Om skattekuttene George W. Bush innførte, videreføres for alle, vil vektsten øke med litt under 1,5 prosentpoeng. Om kuttene avsluttes for de rikeste, ville økningen i veksten bli marginalt mindre: 1,25 prosentpoeng, ifølge CBO.

Boehner har hevdet at en skatteøkning for de rike ville føre til 700.000 færre nye arbeidsplasser, men CBO mener tallet ville bli mye lavere – 200.000.

Ble ikke enige

Avtalen om automatiske kutt over hele fjøla ble gjort da demokratene og republikanerne i Kongressen i fjor møtte veggen og ikke klarte å bli enige.

For å slippe mer krangling i valgkampen, vedtok de de automatiske kuttene, som trer i kraft ved nyttår, samtidig med at Bushs skattereduksjoner oppheves, om de ikke blir enige om en mykere tilnærming.

Mer fra Dagsavisen