Obama går løs på utenrikspolitikken

USAs president Barack Obama gyver løs på amerikansk utenriks- og sikkerhetspolitikk.

En av Obamas nærmeste medarbeidere bekrefter at den ferske presidenten kommer til å undertegne et dekret om stengning av USAs fangeleir på Guantanamo-basen innen ett år.

Deretter kommer han til å sette signaturen på ytterligere tre dekreter som markerer slutten på røffe avhørsmetoder og lukkede militærdomstoler for krigsfanger.

USA holder fortsatt nærmere 250 krigsfanger på Guantanamobasen på Cuba, og flesteparten av dem har sittet der i årevis uten tiltale eller dom.

Midtøsten står for tur

Når bunken med dekreter om fangbehandling er lagt til side, venter Midtøsten. Alt første dag på jobb ringte Obama flere av lederne i regionen, og i løpet av dagen er det ventet at han utnevner den 75 år gamle demokratiske senatoren George Mitchell til ny Midtøsten-utsending.

Deretter setter han seg ned sammen med visepresident Joe Biden, utenriksminister Hillary Clinton, sin nasjonale sikkerhetsrådgiver Jim Jones og flere andre sentrale rådgivere for å hamre ut konkrete endringer i landets utenrikspolitikk.

I valgkampen lovet Obama blant annet å trekke amerikanske styrker ut av Irak innen 16 måneder etter at han kom til makten, og varslet samtidig militær opptrapping i Afghanistan.