Verden

Nytt slag i kampen mot IS

IS-angrepet i Bagdad i går er det verste siden statsminister al-Abadi ble satt inn. Men samtidig har Abadi sikret et viktig framskritt med nye reformer.

Bilde 1 av 2

Befolkningen i Iraks hovedstad Bagdad er blitt rammet av gjentatte terrorangrep gjennom et tiår med konflikt – men gårsdagens var et av de verste på lang tid: Minst 76 mennesker ble drept og 212 såret av en kraftig bilbombe i et travelt marked Sadr-området. Gruppen Den islamske staten (IS) tar ansvaret for angrepet i Bagdads største sjiamuslimske bydel. Det er det største angrepet siden statsminister Haider al-Abadi tok over i fjor sommer.

LES OGSÅ: Irak og Syria øker angrepene mot IS

Nytt møte

– Dette er enda en massiv bombe i Bagdad fra IS, som er den eneste gruppen som har kraft og kapasitet til å stå bak. Selv i Bagdad, som er regjeringens hovedbase, er sikkerheten gjennomhullet, og myndighetene har ikke kontroll på bakken, sier Irak-ekspert Henrik Thune, som leder Midtøsten-programmet ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

Siden IS tok kontroll over storbyen Mosul i Nord-Irak i fjor har gruppen hatt kontroll over flere store deler av landet. Irakiske styrker og sjiamilitsgrupper kjemper mot IS om kontrollen i flere områder.

Nå er det over ett år siden USA gikk sammen med en rekke land om å rette luftangrep mot IS-mål i Syria og Irak, men så langt har dette langt fra slått ekstremistgruppen. USAs president Barack Obama skal i september lede et nytt toppmøte i New York for den internasjonale alliansen som kriger mot IS.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Debatt i USA

Republikaneren Jeb Bush, som ønsker å bli partiets kandidat i presidentvalget i USA, hevdet denne uka at president Obama må ta sin del av skylden for framveksten av IS. Bush mener økt amerikansk militærnærvær i Midtøsten må til for å stanse utviklingen, og han lover å øke støtten til de irakiske kurderne dersom han inntar Det hvite hus.

USA trakk soldatene sine ut i 2011. Henrik Thune påpeker at debatten om kampen mot IS øker i USA.

– Obama vil ikke være den presidenten som sender soldater tilbake på bakken i Irak igjen, for ham sitter det langt inne. Samtidig begynner det å bli enighet om at strategien man har, ikke virker, og det bygger seg opp en motstemme om at man må vurdere kampsoldater på bakken. Hvis ikke situasjonen blir bedre, vil det bli et av de store spørsmålene i valgkampen, sier Henrik Thune til Dagsavisen.

Selv er han klar på at amerikanske soldater ikke vil løse noe i Irak.

– Den eneste måten å løse dette på er at sunnisamfunnet, som er okkupert av IS, snur seg mot IS og nedkjemper IS selv. Men dette forutsetter samtidig en forsonende bru mellom sunnisamfunnet og regjeringen i Bagdad, sier Thune.

Rekrutteringen og framgangen til IS de siste årene begrunnes blant annet med at myndighetene i Bagdad, særlig under forrige statsminister al-Maliki, har støtt fra seg landets sunnier.

LES OGSÅ: Frp-ere tok påskeferie i Irak

Viktig skritt

Men til tross for nedslående utvikling på bakken i Irak, kunne statsminister Haider al-Abadi denne uka notere seg et viktig skritt politisk: Har har fått gjennomslag for planene om de mest omfattende reformene siden den amerikanske tilbaketrekningen. De omfatter blant annet å fjerne en rekke seniorposter i regjeringen og bekjempe korrupsjon.

– Reformene er et stort positivt skritt, fordi det dreier seg om å samle mer makt rundt statsministeren. Et av Abadis største problem er at han ikke har nok makt. Å styrke statsministerens posisjon er det som må til for å få til en positiv utvikling i Irak, i tillegg til forsoning med sunnisamfunnet, så de kan vinne over IS, sier Henrik Thune.

Han påpeker at sjiamilitsgruppene i Irak har stor makt, og at støtten fra Iran til disse militsene i Irak bare fører til mer støtte til sunnimuslimske IS i de sunnimuslimske områdene.

– Støtten til IS øker når de som prøver å nedkjempe IS anses som iransk innblanding. I tillegg tilbyr IS sikkerhet og trygghet og en slags form for orden i et ellers lovløst samfunn, sier Thune.

Mer fra Dagsavisen