Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon er svært misfornøyd med at Skottland blir dratt med ut av EU. Hun mener det har aktualisert en ny skotsk uavhengighetsavstemning, men møter motstand. Her fra landsmøtet til Det skotske nasjonalistpartiet (SNP) i oktober i fjor.

Nytt skotsk slag neste høst?

Førsteminister Nicola Sturgeon utelukker ikke at hun vil prøve å få til ny folkeavstemning om skotsk uavhengighet allerede høsten 2018.

 

En ny folkeavstemning om uavhengighet høsten om halvannet år vil «være rimelig», sier Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon i en dokumentar som ble sendt på BBC i går. Sturgeon understreker samtidig at ingenting er avgjort.

Men Storbritannias støe kurs ut av EU og til og med ut av det indre markedet har økt sannsynligheten for en ny runde om skotsk uavhengighet, mener Sturgeon.

– Jeg utelukker ikke noen ting, sier Sturgeon på direkte spørsmål fra BBC om hun utelukker en skotsk folkeavstemning høsten 2018.

Økt med brexit

At presset for en ny skotsk folkeavstemning vil øke med brexit, har Sturgeon gjort klart helt siden dagen etter sjokkavstemningen i Storbritannia 23. juni i fjor. I Skottland stemte derimot et flertall, 62 prosent, for å bli i EU. Nicola Sturgeon ser det derfor som helt feil at Skottland, som en del av den britiske unionen, også skal dras ut av EU.

Etter at det ble klart at statsminister Theresa May ser for seg en såkalt hard brexit, der landet også går ut av det indre markedet, har de skotske nasjonalistene, som styrer i Skottland, kvesset klørne ytterligere.

Nicola Sturgeon har lagt fram forslag om at Skottland blir værende i det indre markedet selv om resten av Storbritannia går ut. Dette er helt uaktuelt, mener den britiske regjeringen. Innen utgangen av mars skal Storbritannia iverksette artikkel 50, som formelt igangsetter utmeldingsforhandlingene med EU. Sturgeon har sagt at dersom Mays regjering ikke kommer skottene i møte innen dette, er en ny skotsk folkeavstemning på trappene.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Motstand

Men det er langt fra bare å planlegge en folkeavstemning for Nicola Sturgeon. Det er den britiske regjeringen som må tillate en slik folkeavstemning, og statsminister Theresa May har ikke villet diskutere muligheten for dette. Hun mener Sturgeon og den skotske regjeringen er «besatt» av uavhengighetstanken for enhver pris, og peker på at skottene allerede har hatt sin sjanse til å stemme for løsrivelse fra Storbritannia: i september 2014 stemte et flertall, 55 prosent, for å bli i Storbritannia.

Den folkeavstemningen ble da kalt den eneste sjansen «på en generasjon», og mange skotter ønsker heller ikke en ny opprivende runde om dette. Det skotske konservative partiet og det skotske Labour er blant annet imot uavhengighet. Leder Ruth Davidson i det skotske konservative partiet beskylder Sturgeon og SNP for å kaste Skottland ut i usikkerhet ved nok en gang å trekke opp dette temaet.

– SNP er fast bestemt på å dra Skottland tilbake til enda en splittende uavhengighetsavstemning, og vil bruke enhver unnskyldning for å gjøre det, sa Davidson i sin tale til landsmøtet denne måneden.

De skotske nasjonalistene mener imidlertid at forutsetningene er fundamentalt endret ved at Storbritannia går ut av EU.

Les også: Skotsk press