Verden

Nytt land har fått ebolasmitte

AFRIKA: Mali er det sjette landet i Vest-Afrika som har fått påvist ebolasmitte. Samtidig trappes den internasjonale hjelpen til regionen opp.

Myndighetene i Mali skjerper rutinene etter at en to år gammel jente er bekreftet smittet av det fryktede viruset. Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) overvåkes nå til sammen 43 personer som har vært i kontakt med jenta.

Toåringen bor i Kayes-regionen vest i landet og kom nylig hjem etter et opphold i Guinea, landet der ebolautbruddet først startet for ti måneder siden.

Mali er dermed det sjette vestafrikanske landet som er rammet av det dødelige viruset. WHO har sendt eksperter til landet for å hjelpe til med å hindre at viruset sprer seg ytterligere.

EU styrker bidrag

EU besluttet fredag å styrke bidragene til ebola-innsatsen til en samlet sum på 1 milliard euro, tilsvarende 8,3 milliarder kroner. Før kunngjøringen lå det samlede bidraget fra EU-kommisjonen og de 28 medlemslandene på rundt 600 millioner euro, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Nyheten om det nye ebolatilfellet i Mali kom samtidig som WHO kunngjorde at de var «temmelig sikre på» at smitten ikke ville bli spredt til andre land i regionen utover Guinea, Liberia og Sierra Leone, som alle er hardt rammet av epidemien. Organisasjonen måtte dermed trekke kunngjøringen.

Om lag 10.000 mennesker har så langt blitt smittet av viruset, og av disse er nesten 5.000 døde, ifølge nye tall fra WHO. Men mørketallene er ifølge FN trolig store.

Håp om å få kontroll

Myndighetene i Guinea, Liberia og Sierra Leone sier likevel at de har håp om snart å få kontroll over utbruddet.

– Jeg tror at vi innen årsskiftet kommer til å være i en situasjon der smitten ikke er eliminert, men under kontroll, sier Sierra Leones president Ernest Bai Koroma.

For en drøy uke siden ble Nigeria og Senegal, som har hatt noen få ebolatilfeller, erklært helt smittefrie.

Amerikansk lege smittet

Men torsdag kom også nyheten om at en amerikansk lege som har jobbet for Leger Uten Grenser i Guinea, hadde testet positivt for ebolaviruset på et sykehus i New York.

Legen ligger nå på isolat på Bellevue-sykehuset i New York og får behandling av et spesialistteam. Myndighetene i byen opplyser at svært få personer har vært i direkte kontakt med den smittede mannen, men at tre personer er satt i karantene. Ingen av dem har så langt hatt symptomer på ebola.

Mer fra Dagsavisen