Innbyggere rydder i ruinene i det som engang var en bolig i Sankhu i utkanten av Katmandu. Bildet ble tatt mandag. Tirsdag ble Nepal rammet av et nytt kraftig jordskjelv. FOTO: ATHIT PERAWONGMETHA/REUTERS/NTB SCANPIX

Nytt kraftig jordskjelv i Nepal

Minst 40 mennesker har omkommet, opplyser myndighetene i landet. Mange hus har rast sammen.

Skjelvet skapte stor panikk i hovedstaden Katmandu, der folk styrtet ut på gaten.

«Mange skadde, flere omkomne. Feltsykehuset til Røde Kors Norge har allerede fått inn pasienter», skriver Røde Kors i en Twitter-melding.

Ifølge det amerikanske jordskjelvsenteret USGS hadde skjelvet en styrke på 7,4. Det rammet midt på dagen lokal tid.

Skjelvets episenter ligger like ved Mount Everest og Everest Base Camp, 68 kilometer fra byen Namche Bazar ved den kinesiske grensen. Baseleiren ble evakuert etter det forrige store skjelvet i april og klatringen i Mount Everest er innstilt.

Flyktet ut

I Nepals hovedstad Katmandu sprang folk ut av bygninger i redsel for at de skulle rase sammen.

– Dette er et skikkelig stort et, sier Prakash Shilpakar, eieren av flere kunsthåndverksbutikker i Katmandu.

Han forsøkte å ringe foreldrene sine som befinner seg i byen Bhaktapur, men telefonnettet lå nede etter skjelvet, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Rystelsene kunne føles så langt unna som i New Delhi. Bygningene i den indiske hovedstaden svaiet i over et minutt, og også der sprang folk ut i frykt for at husene skulle rase sammen.

– Flere jordras

Røde Kors-leder Åsne Havnelid bekrefter at minst to personer er omkommet.

– Vi er på vei til feltsykehuset våret, 8 mil øst for Katmandu. Det ligger nært episenteret til siste skjelv. Vi satt i bilene og kjente en voldsom risting og ser røykt fra jordras rundt omkring, sier Havnelid til NRK.

Ifølge CAREs kommunikasjonsrådgiver i Katmandu, Lucky Beck, varte skjelvet i 2 minutter.

– Vi hadde et møte i femte etasje da bakken begynte å riste og bygningen begynte å svaie slik at vi nesten ble svimle. Vi løp ut og samlet oss på gaten, sier Beck ifølge CARE Norge.

– Avsidesliggende

Skjelvet hadde sitt senter 19 kilometer under bakken og kommer få uker etter at et skjelv med en styrke på 7,8 tok livet av over 8.000 mennesker, mens nærmere 18.000 ble skadd.

Dagens skjelv er trolig ikke et etterskjelv, ifølge den svenske seismologen Reynir Bödvarsson. Han mener likevel det er håp om at konsekvensene ikke blir like alvorlige som etter skjelvet 25. april.

– Det er langt fra tett bebyggelse, og man kan ha et håp om at det lindrer konsekvensene, sier han til nyhetsbyrået TT.

Reddet fra landsbyer

Redningsarbeidet etter skjelvet 25. april pågår fortsatt, og tidligere tirsdag ble det meldt at 117 mennesker er reddet ut fra tre avsidesliggende fjellandsbyer i Langtang-dalen nord for Katmandu. 115 av dem er nepalere, mens to er amerikanere.

Hundrevis av mennesker mistet livet i dette området som følge av et massivt ras som ble utløst av jordskjelvet i april.

Flere ras og dårlig vær har gjort redningsarbeidet svært vanskelig. (NTB)

 

 

Flyplassen i Katmandu stengt

Flyplassen i Katmandu, den eneste internasjonale flyplassen i Nepal, er stengt på grunn av det nye jordskjelvet.

Det opplyser nepalske myndigheter tirsdag.

At flyplassen stenges igjen, får konsekvenser for arbeidet med å få nødhjelp inn i landet til de mange nødlidende etter det forrige store jordskjelvet i april.

Tirsdagens skjelv hadde en styrke på 7,3, og flere mennesker har mistet livet eller er skadd etter at bygninger har rast sammen. (NTB)