President Mohamed Mursis tilhengere fortsatte sine demonstrasjoner utenfor presidentpalasset i Kairo torsdag morgen, etter å ha overnattet på stedet.

Nye uroligheter i Kairo

Egypts hær har plassert stridsvogner foran presidentpalasset i Kairo etter nye sammenstøt natt til torsdag.

Minst fem stridsvogner og ni pansrede personellkjøretøyer ble torsdag morgen observert foran porten til palasset mens hundrevis av president Mohamed Mursis tilhengere samlet seg og ropte slagord til støtte for presidenten.

Onsdag kveld og utover natten var det harde sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av Mursi. Demonstrantene kastet steiner og brannbomber mot hverandre, og det ble også brukt skytevåpen. Fem personer skal være drept.

– Fem skutt

Ifølge det statlige nyhetsbyrået MENA ble de fem drepte truffet av skudd fra automatvåpen eller hagle. Nærmere 350 andre ble såret under sammenstøtene.

Demonstrantene satte også fyr på biler, før opprørspoliti rykket inn og drev dem tilbake. Natt til torsdag ble det fortsatt meldt om spredte sammenstøt i sidegatene rundt palasset, og om morgenen kunne man innimellom høre skyting.

Opposisjonstilhengerne hevder at Det muslimske brorskap, som Mursi har bakgrunn fra, er skyld i volden.

– De angrep oss, rev ned teltene våre og jeg ble banket opp. De anklaget oss for å være svikere, sier Eman Ahmed.

Spredte seg

Brorskapet anklager på sin side opposisjonen for å ha forårsaket uroen.

Opposisjonstilhengerne hadde torsdag morgen forlatt området utenfor presidentpalasset, ifølge en korrespondent for nyhetsbyrået AFP.

Uroen spredte seg utover Kairo til andre byer onsdag og natt til torsdag. I havnebyen Ismailiya og i Suez ble kontorer som tilhører Det muslimske brorskap, stukket i brann. Et av Brorskapets medlemmer som også sitter i grunnlovsforsamlingen, Sobhi Saleh, ble banket opp i Alexandria, ifølge MENA.

Det er Mursis beslutning om å sikre seg selv mer makt, i et dekret 22. november, som har utløst uroen den siste tiden.

Motdemonstrasjoner

Tusenvis av opposisjonelle, blant dem både liberalere, sosialister og kristne, har de siste dagene demonstrert i Kairos gater med krav om presidentens avgang.

Det muslimske brorskap har svart med motdemonstrasjoner.

Torsdag var det ventet at Mursi skulle komme med en kunngjøring hvor han vil «avdekke fakta og oppfordre til dialog», sa presidentens stabssjef Refaa al-Tahtawy til avisen Al-Akbar.

Opposisjonen har sagt den ikke vil gi seg før Mursi opphever dekretet der det blant annet heter at presidentens beslutninger ikke kan prøves for domstolene.

Vil avlyse folkeavstemning

Mursis motstandere krever dessuten at folkeavstemningen om en ny grunnlov, som på kort varsel er satt til 15. desember, blir avlyst.

– Oppstanden vi ser, indikerer at det haster med å starte en dialog. Det må være en toveis dialog, sier USAs utenriksminister Hillary Clinton. Lignende oppfordringer har også kommet fra Storbritannia og EU.