Verden

Nye trusler fra Taliban mot prisvinner Malala

PRIS OG TRUSLER: 16 år gamle Malala Yousafzai tildeles den prestisjetunge Sakharov-prisen og hylles fra alle hold for sitt mot. Men Taliban svarer med nye dødstrusler.

Nesten på dagen ett år etter at Malala overlevde et Taliban-attentat, kunngjorde EU-parlamentet at årets Sakharov-pris går til den pakistanske skolejenta. Yousafzai er også blant favorittene til årets Nobels fredspris.

– I dag har vi bestemt oss for å fortelle verden at håpet for en bedre fremtid ligger hos unge mennesker som Malala Yousafzai, sier Joseph Daul i den konservative partigruppen i parlamentet.

– Malala Yousafzai har vist mot til å reise seg mot en mannsdominert, voldelig omverden. Hun har hatt mot til å si, «jeg vil gå på skole». Alle som har fulgt denne jenta må bare være full av beundring, sier formannen for EU-parlamentet, Martin Schulz.

Jeg er takknemlig og stolt over at alle som kjemper for jenters rett til skolegang, har en forbundsfelle i EU-parlamentet, legger Schulz til.

Eksepsjonell

– Det kreves eksepsjonelle egenskaper for å våge å ta opp kampen mot Taliban, diskriminering og terrorisme, sier Cecilia Wikström, som representerer det svenske Folkpartiet i EU-parlamentet.

– Inspirert av Mahatma Gandhi tar Malala Yousafzai kampen opp med så enkle midler som papir og penn, understreker Wikström.

– Yousafzais historie har satt søkelyset på den vanskelig situasjonen mange millioner jenter opplever bare fordi de er jenter. Prisen er derfor svært gledelig, sier bistandsorganisasjonen Plan, som arbeider for barns rettigheter.

Taliban raser

Den pakistanske Taliban-bevegelsen raser, ikke uventet, mot anerkjennelsen.

– Hun har ikke gjort noe. Fiender av islam gir henne prisen fordi hun har forlatt islam og har blitt sekulær, sier Shahidullah Shahid, som er talsmann for Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP).

Han gjentok trusselen om å drepe Yousafzai, en trussel TTP har framsatt en rekke ganger de siste månedene.

– Vi vil forsøke å drepe henne – selv i USA eller Storbritannia, sa han, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Yousafzai har skrevet en selvbiografi «I am Malala», som nå også er blitt lagt ut for salg i Pakistan.

Shahid sier at bokhandlere nå risikerer å bli angrepet.

Innsats

Sakharov-prisen er en utmerkelse som EU-parlamentet tildeler personer eller organisasjoner som har gjort en stor innsats for menneskerettighetene. Den er oppkalt etter den opposisjonelle russiske fredsprisvinneren Andrej Sakharov.

Malala Yousafzai ble aktivist og blogger elleve år gammel, da Taliban nektet jenter å gå på skolen i hjemregionen hennes Swat i Pakistan. Hun ble berømt i Pakistan for sin kamp for retten til skolegang, men ble også angrepet av Taliban. Hun ble skutt av Taliban mens hun satt i skolebussen 9. oktober i fjor. Yousafzai ble truffet i hodet, men overlevde og bor nå i Storbritannia.

Godt selskap

Yousafzai er i selskap med ledere som Nelson Mandela og Kofi Annan når hun tildeles EU-parlamentets Sakharov-pris. De andre nominerte til årets pris var den amerikanske varsleren Edward Snowden og tre fengslede, hviterussiske politikere. (NTB)

Talibans unge utfordrer

Tolv år gammel startet hun sin uredde kamp for pakistanske jenters rett til skolegang. Som 14-åring ble hun tildelt Pakistans første fredspris. Torsdag ble hun tildelt årets Sakharov-pris av EU-parlamentet.

Bibiane Piene

Spørsmålet er om hun fredag også vil bli historiens yngste vinner av Nobels fredspris.

Det er nesten nøyaktig ett år siden Malalas liv tok en brå vending. I oktober i 2012 gikk tungt væpnede talibankrigere til angrep idet hun skulle ta bussen til skolen og skjøt den spinkle 15-åringen i hodet. Malala skulle straffes for sin standhaftige kamp for at jenter i det sterkt konservative stammeområdet i Pakistan, der Taliban har solid fotfeste, skulle få gå på skolen.

Brente skolene

Malala Yousafzai ble født inn i en pasjtunsk, sunnimuslimsk familie i Mingora, en by omkranset av høye fjell i Swat-dalen nord i Pakistan, i 1997. Faren, en poet og skolelærer, tok tidlig ansvar for utdanningen hennes og lærte henne å stå opp mot urett.

I 2007 rykket Taliban inn i dalen. De neste årene var fylt av krig og uro, og Malala opplevde hvordan Taliban systematisk ødela og brente ned jenteskolene i området.

I 2009 begynte hun å skrive om sin tunge hverdag under Taliban i blogginnlegg på BBC, under pseudonymet Gul Makai, navnet til en pasjtunsk heltinne. Hun ble advart av Taliban, som krevde slutt på kritikken, men Malala lot seg ikke stanse.

Eneste stemme

Tvert om ga hun motstanden mot opprørerne et ansikt i pakistanske medier.

«Hun var den eneste stemmen [mot Taliban] i denne ødemarken. Det var hennes stemme som gjorde oss bevisst at det faktisk finnes et alternativ,» skriver en pakistansk kommentator.

I 2011 mottok hun Pakistans første fredspris og ble nominert til den internasjonale barnefredsprisen av Kids Rights Foundation.

Året etter grep Taliban til våpen for å få den unge jenta til å tie. Men skuddene mot hodet hennes fikk helt motsatt effekt: Plutselig nådde hennes kamp nyhetsoverskriftene i hver avkrok av verden.

Æret med FN-dag

Og hele verden holdt pusten da Malala ble fløyet fra et pakistansk militærsykehus til nye operasjoner i Storbritannia. Det gikk bra, og siden har 16-åringen måttet venne seg til et helt nytt liv i internasjonale mediers søkelys.

I år ble hun kåret av Time Magazine som en av de mest innflytelsesrike personene i verden. På 16-årsdagen sin 12. juli i år talte hun til FNs hovedforsamling, og FN har døpt dagen for Malala-dagen til ære for henne.

Siden da har Malala figurert som en av toppkandidatene til årets Nobels fredspris. (NTB)

Mer fra Dagsavisen