Verden

Nye slag med EU og skottene

Storbritannias harde brexit åpner for hard dragkamp både med EU og innenfor egen union: skotske nasjonalister vil ha ny uavhengighetskamp.

Bilde 1 av 2

Statsminister Theresa Mays plan om et hardt brudd med EU gjør en ny skotsk folkeavstemning enda mer sannsynlig, advarer Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon.

Mays beslutning om at Storbritannia vil trekke seg ut av det indre markedet er en provokasjon for den skotske regionalregjeringen, som sterkt ønsker seg tilgang til markedet.

Les også: Skottland i kontakt med EFTA om «norsk løsning»

Skotsk kamp

Hele 62 prosent av skotske velgere stemte for å bli i EU – nå må de være med på et totalt brudd med EU fordi den britiske regjeringen ønsker dette. Det vil gjøre avstanden enda større mellom skottene og regjeringen i London.

– Jeg er ikke villig til å se at skotske interesser blir kastet til side. Jeg er ikke villig til å la Skottland bli tatt med på en vei som jeg bestemt mener vil være ødeleggende ikke bare for vår økonomi, men for hele vårt samfunn, lød Nicola Sturgeons reaksjon i et BBC-intervju etter at May tirsdag i en tale kunngjorde hva slags utmelding av EU regjeringen vil prøve på.

Nicola Sturgeon har helt siden folkeavstemningen i fjor varslet at det nå gjøres forberedelser mot en ny skotsk folkeavstemning om uavhengighet fra Storbritannia.

Hun har samtidig sagt at Skottland vil jobbe for å beholde medlemskapet i det indre marked, selv om resten av Storbritannia går ut. Men det er vanskelig å se for seg en slik løsning i praksis, og lite tyder på at May vil jobbe for en spesialløsning for Skottland.

Det er imidlertid langt fram for en eventuell ny skotsk folkeavstemning: En folkeavstemning må godkjennes av den britiske regjeringen. Det er dessuten fortsatt ikke flertall i den skotske opinionen for uavhengighet – det gjenstår å se om dette endrer seg nå som det blir et hard brexit.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

En illusjon

Statsminister May kan derfor vente seg hard dragkamp både innenfor unionen og vis-à-vis resten av EU, når hun nå skal forhandle med om utmelding og nye handelsavtaler.

May har varslet at Storbritannia i stedet for deltakelse i det indre markedet vil prøve å få til en handelsavtale med EU. Når britene går ut av det indre markedet vil de ikke lenger være bundet av prinsippet av fri flyt av arbeidskraft innenfor området, men på den annen side heller ikke være en del av den frie flyten av varer og tjenester som man nyter godt av innenfor området.

May gjorde det klart at det er bedre med ingen avtale enn en dårlig avtale sett fra britenes ståsted.

Flere politiske ledere i EU sier de setter pris på at May endelig har avklart hva slags utmelding britene ser for seg – men reagerer på det de mener er ønsketenkning fra Storbritannia side.

– Det er en illusjon å tro at man kan gå ut av det indre markedet, gå ut av tollunionen og at man kan plukke fra en meny, at man fortsatt kan ha mange fordeler. Jeg tror ikke det vil skje, sier belgiske Guy Verhofstadt, som er sjefforhandler på brexit fra Europaparlamentet.

President i EU-kommisjonen, Jean-Claude Juncker sier EU vil søke en rettferdig avtale med britene, men sa i går at forhandlingene vil bli «veldig, veldig, veldig vanskelige».

EU-president Donald Tusk reagerte slik:

– Trist prosess, surrealistiske tider, men i det minste en mer realistisk kunngjøring om brexit, tvitret han.

Den tyske avisen Die Welts forside i går var prydet av Theresa May og tittelen «Little Britain».

Står i kø

Fra krefter som er imot EU i Europa er tonen derimot en annen:

– Bravo til T. May som respekterer folket med en klar og ren brexit. Suverenitet kan ikke være halvveis. Fransk uavhengighet snart, tvitret Marine Le Pens partikollega Florian Philippot i Nasjonal Front. Le Pen stiller i det franske presidentvalget til våren, og har varslet en tilsvarende folkeavstemning om hun blir president.

Storbritannias utenriksminister Boris Johnson mener Storbritannia vil få en god løsning med den veien som nå velges. Britisk handelspolitikk vil ikke lenger bli styrt av EU-kommisjonen, hevder han.

– Det betyr – og det er sentralt – at vi vil være i stand til å gjøre nye handelsavtaler med land overalt i verden. De står allerede i kø, skriver Johnson i The Daily Telegraph.

Les også: På stedet hvil

Mer fra Dagsavisen