Nye risikonivåer vil dele opp Danmark i ulike koronasoner

Smittetallene stiger betraktelig i Danmark. Danske myndigheter delte lørdag landet inn i soner basert på smittenivået. Helsedirektør Bjørn Guldvog sier til VG at det samme diskuteres i Norge.

En gang i uken i tiden framover vil danske myndigheter fastslå et gitt risikonivå både nasjonalt og regionalt.

De ulike risikonivåene vil bestå av egne lister med mulige koronatiltak, som kan tas i bruk ettersom nivåene vil gå opp og ned.

– Det vil skape klarhet over risikonivået. Det vil gi mer gjennomsiktighet om de helsefaglige begrunnelsene bak smittenivået, sier helseminister Magnus Heunicke.

– Skremmescenarioene er rundt oss i Europa. Det understreker viktigheten av å være i forkant av pandemien, og det skal varslingssystemet bidra til, sier han.

Det nye systemet blir kunngjort etter at myndighetene det siste døgnet har registrert 1.126 nye smittetilfeller, noe som er høyeste registrert på ett døgn i landet.

– November blir fullstendig avgjørende for å få smitten under kontroll, sier han.

Les også: Tomt for influensavaksine hos fastleger

 

Diskuteres også i Norge

Helsedirektør Bjørn Guldvog sier til VG at det samme diskuteres i Norge.

– Det er noe vi diskuterer nå i helgen, men vi har ikke konkludert noe. Men vi ser på alle de nye tiltakene det er mulig å innsette, og vurderer om det kan være hensiktsmessig i Norge, sier han til avisa.

Den danske måten å inndele landet på, gjør det mulig å stramme hardere inn på regioner med høy smitte, enn å gjøre det over hele landet.

Den siste uka har den registrerte smitten i Norge økt. Ved midnatt natt til lørdag var det registrert nær 500 nye smittede det siste døgnet.

Les også: Regjeringen endrer råd for isolasjon for nærkontakter