Verden

Nye partier endrer spillet i Spania

Kriserammede spanske velgere er lei av de etablerte partiene. Spania kan gå mot en historisk endring der det nye partiet Podemos leder an.

Bilde 1 av 4

MALAGA (Dagsavisen): – Politikerne har ødelagt sitt renommé. De forbindes med korrupsjon, og folk er lei av det. Vi bør gi Podemos en sjanse, sier studenten Jorge Garcia Moreno.

Han snakker om det nystartede partiet i Spania som ligger an til å endre hele det politiske landskapet, i det Spania i disse dager entrer et avgjørende valgår. Og flere hundre tusen spanjoler ser ut til å tenke som den unge studenten: Det er tid for noe nytt.

Mot eliten

Kun ett år etter etableringen er kniver Podemos i toppen av meningsmålingene. Der det kun pleide å være to partier, det konservative regjeringspartiet Partido Popular (PP) og Sosialistpartiet (PSOE), er nå Podemos vel plassert. Men ikke bare Podemos: De siste månedene har også enda et parti, Ciudadanos, skutt i været som nok en utfordrer, men med andre løsninger enn Podemos.

Podemos blir beskrevet som et venstreparti, men vil selv heller definere seg som et anti-elite-parti enn å plassere seg på en akse. Det fikk for alvor internasjonal oppmerksomhet i januar, da Pablo Iglesias, en professor med hestehale, ble sett jublende side om side med greske Alexis Tsipras fra Syriza i Hellas under valget der. I dag er Tsipras statsminister.

Partiet trekker blant annet til seg folk som ikke ellers ville stemt. Topartisystemet er for alvor utfordret i Spania. Det rister i spansk politikk.

– Populister

Så er det da heller ennå ikke stabilt i samfunnet for øvrig. De unge studentene utenfor universitetsbygningene i Malaga går en usikker framtid i møte, selv om de studerer relativt stabile fag som jus og økonomi. Utsiktene er fortsatt dårlige selv om pilene så smått kan se ut til å snu.

– Vi merker ikke noen forandring. Vi kan ikke se det i gatene. Vi har fem millioner arbeidsledige, sier Carlos Mariscal Reina. Han er likevel ikke blant dem som tror Podemos er løsningen.

– De er populister, mener Reina.

Kameraten Amin Hamed Mohamed tror derimot de nye partiene er av det gode.

– De gir mer konkurranse, det er bra for demokratiet, sier han.

Mot «la casta»

Det er nettopp kjernen i Podemos framgang: for første gang har velgerne mulighet til å stemme på partier som ikke forbindes med det tradisjonelle politiske etablissementet. Nå når tilliten til politikerne er på et bunnivå og mange politikere forbindes med korrupsjon og elitisme, har Podemos funnet en grobunn. Kampen rettes mot «la casta» – eliten. Mye av grunnlaget for Podemos støtte er å finne i protestbevegelsene som oppsto for noen år siden, blant annet i det såkalte Indignados, «de opprørte»

– 2015 vil bli året for forandring i Spania og Europa, har Pablo Iglesias sagt.

Han er imot kuttpolitikken, vil ha høyere skatt for de rikeste, gå skatteunndragere skikkelig etter i sømmene og skape mindre avstand mellom politikerne og folket.

Nytt håp

Fernando Jimenez er lokalpolitiker for Podemos, og er en av dem som har tro på endringene Pablo Iglesias snakker varmt om. Søndag er det regionalvalg i Andalucia, det første i en rekke valg i Spania før parlamentsvalget skal holdes mot slutten av året.

– Jeg opplevde overgangen i 1978 fra diktatur til demokrati i Spania. Det var en tid med mye håp og forventninger. Jeg føler at vi nå er inne en ny overgang, sier Jimenez i et intervju med Dagsavisen.

Han er ikke ung slik som Iglesias selv og mange av hans tilhengere. Men han er en av mange i Podemos som har vært innom andre partier, men som følte seg fremmedgjort der.

– Podemos prøver å viske ut grensene mellom politikere og folket. Nå er det slik at politikerne står på toppen og forteller folk hva som er løsningen. Podemos ønsker at folket skal være med på å skape løsningene. Vi ønsker ikke profesjonelle politikere, men folk som en periode er i politikken, fordi vi tror de ellers blir distansert fra folket, sier Jimenez.

Vag?

Pablo Iglesias er blitt kritisert for å være vag. Det er en berettiget kritikk, mener professor Manuel Arias-Maldonado, som underviser i politikk ved Universitetet i Malaga.

– Partiet har en kampanje som minner veldig om Barack Obamas første kampanje i USA, sier Maldonado. Podemos betyr «Vi kan».

– De første forslagene var blant annet å opprette en offentlig bank, skape to millioner nye arbeidsplasser i den offentlige forvaltningen. Men partiet har moderert seg for å tiltrekke flere, sier professoren.

Men i takt med at partiet har vokst på målingene, har det også måttet tåle å bli gått etter i sømmene. Partiledelsen er blitt knyttet økonomisk til sosialistbevegelsene i Venezuela og Bolivia, og det er blitt stilt spørsmål ved finansieringen til partiet. Og med framgangen til Ciudadanos har Podemos fått en rival.

– Nå har alle de som er sinte på den tradisjonelle eliten fått enda et alternativ. Også Ciudadanos distanserer seg fra de tradisjonelle, men har en annen form, det er ikke et parti som samler massene i gatene. Felles for begge er at de allerede har endret spansk politikk, sier Maldonado.

Mer fra Dagsavisen