Verden

Nye metoder kan redde barn og kvinner

Billige medisiner og gratis ringetid kan redde barne- og kvinneliv i fattige land.

Legemiddelindustrien oppfordres til å bli med i kampen for disse livene.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har sammen med Nigerias president Goodluck Jonathan ledet en FN-kommisjon som skulle finne ut hvordan spesielt barn og kvinner kan reddes ved hjelp av enkle metoder.

Nøkkelmedisiner

Deres rapport skulle overleveres til generalsekretær Ban Ki-moon onsdag. Rapporten peker på noen få, konkrete tiltak og inneholder en liste over nøkkelmedisiner som kan redde mange liv.

– Vi snakker her om en annen type tiltak enn de vi kjenner fra før, der det tas sikte på å løfte fram medisiner som er både billige og effektive. Den internasjonale legemiddelindustrien er en god samarbeidspartner, og det er viktig at den også tar utfordringen, sier generalsekretær Bernt G. Apeland i den norske avdelingen av FNs barnefond UNICEF.

UNICEF-sjef Anthony Lake har vært nestleder for arbeidet med rapporten.

Utfordring

– Hvis produksjonen økes, kan medisinene bli enda billigere. Dette er en utfordring industrien må ta, i samarbeid både med fattige land i sør og bistandsytere i vestlige land, sier Apeland til NTB.

– Blant hensiktene med rapporten er å peke på byråkratiske flaskehalser som hindrer arbeidet med å redde kvinne- og barneliv. Vi snakker om en «turbolading» av innsatsen for å redde kvinne- og barneliv, understreket generalsekretæren i UNICEF Norge.

Ringetid

Et annet forslag fra Stoltenbergs kommisjon er at helsepersonell får gratis ringetid når de skal melde inn behov for medisiner. Kommisjonen har hentet inspirasjon fra tidligere suksesser som vaksinasjon av meslinger og utdeling av myggnett som beskytter mot malariasmitte.

Bernt G. Apeland peker på kampen mot diaré som et viktig innsatsområde. Diaré er i dag verdens tredje største barnedreper, etter lungebetennelse og komplikasjoner i forbindelse med svangerskap og fødsel.

Sykdommen fører til uttørring av kroppen og krever hver eneste dag livene til 2.300 barn under fem års alder. Mange barn som rammes av diaré kan reddes med enkle midler: Ved hjelp av tabletter som inneholder sink.

Mer fra Dagsavisen