Verden

Nye krefter rister i spansk politikk

Spania er på vei ut av krisen, og regjeringspartiet leder foran valget i morgen. Men de to sterke outsiderpartiene snur opp ned på spansk politikk.

Bilde 1 av 4

Et slag i ansiktet, bokstavelig talt, var hilsenen statsminister Mariano Rajoy fikk da han var på valgmøte denne uka. En tenåring bokset hardt til statsministerens kinn så brillene falt av, men Rajoy kom fra det med kun et rødt merke.

Men Mariano Rajoy ligger ikke an til å bli en helt slagen mann etter parlamentsvalget i morgen: En økonomi i bedring har sørget for at regjeringspartiet Partido Popular (PP) leder på målingene.

Likevel: Alt er annerledes denne gang.

Nye utfordrere

Det sørger de to nye politiske kreftene i spansk politikk for: sentrumspartiet Ciudadanos og Podemos, som oppfattes som et venstreparti.

De har det til felles at de ser seg selv som alternativer til den etablerte politiske eliten, og tar velgere fra de to hovedpartiene, PP og Sosialistpartiet (PSOE).

På målingene ligger Ciudadanos, Podemos og Sosialistpartiet pluss/minus 20 prosent oppslutning, mot PPs rundt 28 prosent.

Dermed ligger det an til en helt ny politisk situasjon i Spania, der ingen partier får rent flertall og regjeringsgrunnlaget kan bli svært usikkert.

Joker

– Spørsmålet er om det er mulig å danne regjering, og hvor solid den vil bli, sier professor Manuel Arias Maldonado ved Universitetet i Malaga.

Partiet Ciudadanos ventes å bli en joker etter valget. Men det er helt åpent hva som vil skje.

– Det ville være en skuffelse for millioner av Ciudadanos-velgere hvis vi skulle være en del av en regjering eller pakt med partier som reprenterer en måte å drive politikk på som tilhører fortiden, sa Ciudadanos-leder Alberto Rivera på TV denne uka.

Nytt valg?

Arias Manuel Maldonado tror Spania går mot en nytt valg om ett eller to år.

– Hvis målingene stemmer, vil bare en kombinasjon av PP og Ciudadanos gi et solid flertall, for en avtale mellom Ciudadanos, Podemos og Sosialistpartiet er uaktuelt fordi det er så stor avstand mellom Ciudadanos og Podemos. Men på den annen side er det overhodet ingen grunn til at Ciudadanos skulle støtte en PP-regjering, sier Maldonado til Dagsavisen.

Sentrumsparti

Han påpeker at Ciudadanos, i likhet med Podemos, prøver å framstille seg selv som et parti som skiller seg fra de tradisjonelle, og som heller ikke vil plassere seg selv på høyre-venstre-aksen. Hvis Ciudadanos støtter et av de store partiene, vil de derfor miste velgere.

– Deres strategi er å bli i sentrum og vente på neste valg, tror Maldonado. Han tror ikke det blir en formell koalisjon. Det ville i så fall bli første gang i Spania.

Podemos dalte

Det er om lag ett år siden det nye partiet Podemos, ledet av Pablo Iglesias, kom som en komet i spansk politikk. Podemos støtter Syriza i Hellas, som vant stort i valget der for nesten et år siden. Begge partier er anti-etablissement, antikorrupsjon og skeptisk til EUs overstyring.

Men i løpet av året kom også Ciudadanos, som ledes av 36 år gamle Alberto Rivera, på banen. Partiet er ikke nytt, men har tatt steget fra politikken i Catalonia til nasjonalt nivå. Også Ciudadanos framstår som et alternativ til de gamle partiene, men har andre løsninger enn Podemos, og appellerer mer til sentrumsvelgerne. Begge appellerer til unge velgere.

Både framveksten av Ciudadanos og forbedringen i økonomien har tatt noe av luften ut av ballongen hos Podemos – i tillegg til at greske Syriza møtte veggen mot EU i sommer og har måttet svelge en masse kameler.

– Tre faktorer har hindret Podemos i større framgang. For det første: at Syriza i Hellas mislyktes. For det andre: den økonomiske bedringen. For det tredje: framgangen til Ciudadanos, som ventet til det rette øyeblikket med å presentere seg som den «fornuftige forandringen» i motsetning til den radikale prosessen hos Podemos. Likevel har Podemos steget litt i det siste på grunn av svakhet i Sosialistpartiets ledelse. Jeg tipper de får rundt 20 prosent oppslutning, sier Maldonado.

Han mener det er bemerkelsesverdig at velgerne ikke gir regjeringspartiet mer støtte enn de gjør, tatt i betraktning at landet er på vei ut av krisen.

– Den økonomiske framgangen er et faktum som velgerne bare delvis gir regjeringen æren for, sier Maldonado.

Parlamentet har to kamre, underhuset med 350 medlemmer og senatet med 259 medlemmer.

I dag har statsminister Mariano Rajoys høyreparti Partido Popular (PP) flertall i begge kamre, 133 seter i senatet og 185 seter i underhuset.

Største opposisjonsparti er PSOE, som har 48 seter i senatet og 110 i underhuset.

Verken det ferske venstrepartiet Podemos eller det borgerlige sentrumspartiet Ciudadanos, er i dag representert i nasjonalforsamling. Begge partiene ligger an til å bli valgt inn med store partigrupper søndag.

På de siste meningsmålingene før valget har PP mellom 25,3 og 29,9 prosent, mens PSOE har mellom 18,9 og 22 prosent oppslutning. Ciudadanos ligger på 18,1-19,6 prosent, mens Podemos er rundt 17-19,1 prosent støtte.

Mer fra Dagsavisen