Verden

Nye jobber, økte forskjeller

Julie Blydenburgh er blant et økende antall amerikanere som jobber for seg selv.

NEW YORK (Dagsavisen): «Bud, Cooper, ikke lek i heisen! Dere vet bedre. Sitt! »

Julie Blydenburgh snakker strengt til hundene Scout (8) og Cooper (10 måneder). De to stanser leken umiddelbart. De er på vei hjem etter en drøy times gåtur sammen med hundelufter Julie Blydenburgh og Jack, en liten terrier ingen vet hvor gammel er.

Hver dag plukker Julie Blydenburgh (34) opp mellom tre og seks hunder før lunsj. Hun tar den lille gjengen opp og ned Manhattans travle gater. Vi går sørover ned 6. avenue, snur vest på 14. gate og går mot markedsplassen Union Square.

På tilbud

– Jeg får masse trim. Noen dager er det rene maratondistanser, sier Blydenburgh, som regner med at hun går mellom ti og 20 kilometer hver dag.

Lange dager går hun nesten det dobbelte. Julie Blydenburgh jobber som hundelufter og hundepasser i storbyen, og er en av et stadig økende antall amerikanere som jobber for seg selv i den såkalte tjenesteøkonomien.

Det begynte for alvor med selskapet Uber, grunnlagt i San Francisco. Som kunde, kan du bestille sjåfør med bil på smarttelefonen din. Sjåførene er alle selvstendig næringsdrivende. De kjører egen bil, betaler sin egen bensin og er ikke ansatt av noen.

Teknologi, nye vaner og økte forskjeller legger til rette for et nytt arbeidsmarked der det vrimler av tilbydere: Du kan bestille gourmetmat levert på døra, få hjelp av hundeluftere, rengjørere, eller få noen til å levere blomster til din syke mor. Bare fantasien setter grenser.

Gjennom TaskRabbit, ett av mange nye selskaper, kan du få noen til å vente i kø for deg, sette sammen Ikea-pulten du sliter med eller løfte tunge ting for deg. Hjelp koster mellom 120 og 400 kroner i timen.

Ny teknologi

I 2014 jobbet rundt 53 millioner amerikanere med en form for frilansarbeid. Det er ikke bare teknologien som gjør at denne type arbeidsmarked vokser. Også økte økonomiske forskjeller er en forklaring i et marked der 34-åringer med universitetsgrad lufter hunder.

– Det knallharde arbeidsmarkedet tvinger unge amerikanere til å være mer fleksible, sier Jennifer Silva, forfatter av boka «Coming up short», om amerikansk arbeiderklasseungdom i dagens USA. En konsekvens av de økte forskjellene er at USA i større grad enn før er delt mellom dem som har penger, men knapt med tid, og dem som har tid, men ingen penger.

Savner sikkerhet

Blydenburghs kunder betaler 160 kroner i timen for hundeluftingen. Vi går fra skyskraper til skyskraper i det velstående nabolaget Manhattan, og plukker opp og leverer ivrige hunder klare for tur. Langs veien møter vi flere andre hundeluftere. Knapt noen eiere har tid til å lufte bikkja midt i arbeidstiden.

Blydenburgh har jobbet som hundelufter i snart åtte år. Nå vil hun finne seg det hun kaller en «ordentlig jobb». Når sommeren kommer, har hun planer om å studere programmering.

– Jeg savner sikkerhet, kolleger og det å kunne være syk, uten at alt går ad undas, sier Blydenburgh.

Mer fra Dagsavisen