Verden

Ny seier for Hollande

Frankrikes president François Hollande er styrket etter seieren i første omgang av valget på ny nasjonalforsamling.

Prognosene tyder på at Hollande ikke blir avhengig av EU-skeptikere på ytre venstre fløy for å få sin politikk igjennom. Dermed kan han lettere få til et samarbeid med andre europeiske land – først og fremst Tyskland – om en løsning på den europeiske fellesvalutaens problemer.

Hollandes sosialistparti og dets allierte så mandag ut til å ha fått rundt 46 prosent av stemmene i den første omgangen av valget dagen før. Ekspresident Nicolas Sarkozys konservative UMP hadde fått omtrent 34 prosent.

Flertall?

Mandatfordelingen blir ikke klar før etter den andre og avgjørende valgomgangen kommende søndag. Men tre ledende institutter for meningsmålinger er enige om at sosialistene kan vinne de 289 mandatene de trenger for å få flertall i nasjonalforsamlingens andrekammer.

Andrekammeret eller «underhuset» heter Assemblée Nationale og har til sammen 577 medlemmer. Sosialistpartiet har fra før av flertall i førstekammeret Senatet, så vel som i mange av de mektige regionale folkevalgte forsamlingene i Frankrike.

Om stemmefordelingen i andre omgang ikke rekker til flertall alene for sosialistene, vil de trolig kunne sikre seg styringsdyktig flertall i samarbeid med miljøvernpartiet De grønne. De grønne fikk 5,5 prosent av stemmene i første omgang.

Håndfull

Det sterkt høyreorienterte partiet Nasjonal Front fikk 13.6 prosent, en sterk framgang fra valget i 2007 da det endte på 4 prosent. Men på grunn av valgordningen må Marine Le Pen og hennes innvandringsskeptiske partifeller trolig nøye seg med en håndfull mandater.

François Hollande, som beseiret konservative Nicolas Sarkozy i presidentvalget i mai, ønsker seg et sterkt mandat fra velgerne til å gjennomføre reformer som kan sette ny fart i økonomien. Et hovedmål for reformene blir å styrke sysselsettingen.

Med seier i valget på nasjonalforsamling kan han med større tyngde si nei til det han og hans partifeller mener er ensidige krav om kutt og innstramninger. Tyskland har vært ledende blant EU-landene som går inn for en slik tilstramningslinje.

Allerede kuttet

Statsminister Jean-Marc Ayrault, som ble sjef for en overgangsregjering etter at Hollande vant presidentvalget i mai, har allerede kuttet i lønningene for høyt betalte statsansatte. Han har samtidig satt ned pensjonsalderen fra 62 til 60 år for visse lønnstakere.

Ayrault oppfordrer nå franske velgere til å møte fram ved urnene igjen til helgen og trygge sosialistpartiets valgseier.

– Vi går inn i en tid som vil bli preget av forandringer, og som vil vare en stund, sier den franske statsministeren.

Blant forandringene som kan være i emning, er reformer som vil gi EU-institusjoner større innflytelse over budsjettene i de enkelte medlemsland. Det regnes som usikkert om Ayraults og Hollandes velgere er villige til å svelge denne bitre medisinen. (NTB)

Mer fra Dagsavisen