Verden

Ny norsk avtale med Etiopia

Utviklingsminister Heikki Holmås (SV) har undertegnet en ny avtale med Etiopia som blant annet vil kunne styrke dialogen om menneskerettigheter.

Avtalen, som samler alle sidene av det tette utviklingssamarbeidet mellom Etiopia og Norge, ble undertegnet av Holmås og Etiopias utenriksminister og visestatsminister Hailemariam Desalegn i forbindelse med utviklingsministerens besøk til Etiopia denne uken.

Menneskerettigheter

Den nye avtalen legger til rette for en tettere politisk dialog med landet og åpner opp for å kunne diskutere alle sider av utviklingssamarbeidet med Etiopia på en mer systematisk måte. Ett av de viktigste punktene i avtalen dreier seg om menneskerettigheter.

Etiopia er et land i rivende utvikling og betraktes som ledende i Afrika når det gjelder kampen for klimaet. Landet spiller også en nøkkelrolle i fredsarbeidet i Sudan og Somalia, men samtidig er det flere kritikkverdige trekk ved menneskerettighetssituasjonen i landet.

– Etiopia har nå en grønn vekst som løfter folk ut av fattigdom. Når jeg tenker på at Etiopia er et av verdens fattigste land, er planene de har imponerende. Den nye avtalen er også et viktig fundament som gjør at vi kan bidra til å bedre menneskerettighetene i Etiopia, sier Holmås.

– Viktige problemstillinger

– Jeg er glad jeg prioriterte på dra til Etiopia på mitt første besøk til Afrika. Besøket har gitt meg ny innsikt i viktige problemstillinger. For meg har det vært avgjørende å kunne snakke med folk som jobber med menneskerettigheter og opposisjonen, samtidig som vi har møtt sentrale representanter for myndighetene. Det gir en innsikt det er vanskelig å få uten å ha vært her, sier Holmås.(NTB)

Mer fra Dagsavisen