Verden

Notre-Dame med store brannskader – Macron lover gjenoppbygging

Presidenten lover at Notre-Dame skal gjenoppbygges, og takker brannmannskapene for at kirkebyggets to ikoniske tårn og fasade ble reddet fra flammenes rov.

Bilde 1 av 3

Brannalarmen gikk ved 18.50-tiden mandag kveld, og flammer og tykk røyk veltet opp fra den berømte kirkebygningen. Inne i kirken var det forberedelser til påskehøytiden og katolske seremonier om Jesu død og oppstandelse da de besøkende måtte evakuere bygget.

Kampen mot flammene pågikk intenst i flere timer, og det var lenge uvisst om Paris-ikonet kunne reddes i det hele tatt. Men ved 23-tiden opplyste brannsjefen i Paris, Jean-Claude Gallet, at reisverket og de to tårnene i katedralen trolig er reddet.

Først tirsdag formiddag kunne brannvesenet i Paris slå fast at brannen, som raste i over åtte timer, var helt slukket.

President Emmanuel Macron besøkte brannstedet og holdt en kort tale sent mandag kveld foran Notre-Dame, følelsesladet og med tårer i øynene.

– Det verste er unngått, sa Macron.

Les også: Uvurderlige kunstverk reddet fra Notre-Dame

Samler inn

Den gotiske Notre-Dame-katedralen er en av de mest kjente turistattraksjonene i Europa med rundt 14 millioner besøkende hvert år. Katedralen ble bygget i 1163 og er blitt bygget på i flere omganger. Notre-Dame ligger på øya Ile de la Cité i elven Seinen midt i Paris.

– Den er vår historie, vår litteratur, våre fantasier, stedet der vi har opplevd alle våre største øyeblikk. Vi vil gjenoppbygge Notre-Dame sammen, sa presidenten.

Han la deretter til at han vil hente inn de beste talentene til arbeidet og be om internasjonal hjelp. En internasjonal innsamlingsaksjon for å gjenoppbygge Notre-Dame vil lanseres allerede tirsdag.

FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon, UNESCO, var for øvrig ute allerede mandag kveld og sa at det vil støtte Frankrike i arbeidet med å få gjenoppbygget Notre-Dame.

Katedralen har stått på UNESCOs verdensarvliste siden 1991.

Fra hele verdens strømmer sympatierklæringene inn fra statsledere og kjente kulturpersonligheter.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Parisere i sjokk

Mens brannen var på sitt verste stimlet tusenvis av parisere og turister sammen i gatene og langs Seinen. Ved 20-tiden kunne man ifølge nyhetsbyrået AFP høre gisp fra folkemengden da de ble vitner til at spiret og store deler av taket kollapset. Én time senere spredte brannen seg til et av katedralens to ikoniske 69 meter høye tårn.

Bilder fra den franske hovedstaden viser gråtende parisere i sjokk, og erkebiskopen i Paris oppfordrer prestene til å ringe med kirkeklokkene, og til å åpne kirkene sine for bønn for katedralen.

Grupper av mennesker sang «Ave Maria» og andre salmer spontant i kor mens tårene rant.

Les også: Frankrike-ekspert: – Folk på min alder har vært i Notre-Dame for siste gang

– Folk er målløse

Norske Nina Sandaker Wehn er i den franske hovedstaden på ferie med sin mann og deres to barn. Da familien oppdaget brannen, sto det kjente landemerket i enorme flammer. Wehn beskrev gater stappfulle med folk.

– Folk er målløse og i sjokk. De er triste og lei seg, men det er helt stille og rolig i gatene – alle står og ser på, sa hun til NTB.

Den norske turisten sier at det til tross for den kraftige brannen, var klar luft ved 21-tiden. Hun sa at røyken steg rett opp.

Les også: Luksusmilliardær gir 100 millioner euro til Notre-Dame

Restaurering

Det har den siste tiden pågått restaureringsarbeider på taket av katedralen, og ifølge brannvesenet kan brannen være knyttet til dette.

Det er meldt om at én brannmann er skadd i brannen, ifølge Reuters.

Påtalemyndigheten sier i en uttalelse mandag kveld at de etterforsker brannen i Paris-ikonet som en ulykke.

De utelukker på nåværende tidspunkt at det er snakk om brannstiftelse, inkludert mulige terrorrelaterte motiver.

I tillegg til å få kontroll på flammene har redningsmannskapene forsøkt å redde den verdifulle kunsten som er oppbevart i kirken. Det er ennå ikke kjent hvor mye av dette arbeidet som har lyktes.

Les også: UNESCO vil støtte gjenoppbyggingen av Notre-Dame-katedralen

Notre-Dame-katedralen

* Notre-Dame er en gotisk katedral på øya Île de la Cité i Seinen i sentrum av Paris.

* Katedralen ble påbegynt i 1163 og sto ferdigstilt rundt 1250.

* Katedralen er et av gotikkens mest betydelige monumenter, og er blant Europas mest kjente og besøkte turistattraksjoner.

* Notre-Dame er bygd med fem skip, tverrskip og kor med utvendige kapeller og gravmæler. Den har to 69 meter høye rett avkuttede tårn i vest, og spir over midtkrysset.

* Det store rosevinduet vest i katedralen og tverrskipenes glassmalerier er fra 1200-tallet.

* Vestfasaden av katedralen er rikt dekorert med skulpturer og tre portaler, der midtportalen fremstiller Dommedag.

* Etter store ødeleggelser, særlig på 1700-tallet, ble kirken gjennomgripende restaurert mellom 1843–64.

Kilde: Store Norske Leksikon

Mer fra Dagsavisen