Verden

– Norsk statsborger kan ha vært involvert i terrorangrepet i Kenya

TERROR: PST etterforsker opplysninger om at en norsk statsborger skal ha vært involvert i terrorangrepet mot kjøpesenteret i Kenya for om lag tre uker siden.

Politiets sikkerhetstjeneste har sendt etterforskere til Kenyas hovedstad Nairobi, opplyser PST på sine nettsider. De skal samarbeide med kenyansk politi- og sikkerhetsmyndigheter.

Etterforskningen ble iverksatt da PST fikk informasjon om at en navngitt norsk statsborger av somalisk opprinnelse skal ha vært involvert i planlegging og gjennomføring av angrepet.

Mange drepte

Den somaliske opprørsgruppen al-Shabaab har tatt på seg ansvaret for terrorangrepet mot kjøpesenteret Westgate i Nairobi. Rundt 70 mennesker ble drept i aksjonen, som startet 21. september og varte i fire dager.

Hovedformålet med PSTs etterforskning er «å bidra til å forhindre eventuelle nye terroraksjoner, samt å undersøke om, og i hvilken grad den navngitte nordmannen var involvert i angrepet», heter det i pressemeldingen fra sikkerhetstjenesten.

Uendret trusselbilde

PST vil videre forsøke å avklare nordmannens mulige tilknytning til al-Shabaab. PST er bekymret over det tjenesten beskriver som en økning i antallet personer som reiser fra Norge til utlandet for å slutte seg til terrornettverk eller delta i kamphandlinger eller på treningsleire.

PSTs vurdering av terrortrusselen mot Norge er foreløpig uendret, men situasjonen kan endre seg raskt, påpeker Politiets sikkerhetstjeneste.

I helgen ble det kjent at al-Shabaab-toppen som var målet for USAs spesialoperasjon mot en villa i Somalia, hadde tilknytning til Norge. Dette skal imidlertid ha dreid seg om en kenyansk statsborger med somalisk bakgrunn som tidligere har oppholdt seg i Norge etter å ha søkt asyl. Mens han bodde i Norge, skal han ha reist til og oppholdt seg i Somalia, og TV 2 mener han trolig allerede da var aktiv i al-Shabaab.

Mer fra Dagsavisen