Afghanske demonstranter løper mens de roper slagord under en protestaksjon mot koranbrenningen i Kabul. I dag ble også en norsk militærleir angrepet av protestanter. FOTO: SCANPIX

Norsk soldat såret i angrep

En norsk soldat er skadet etter at demonstranter har kastet en håndgranat inn i den norske leiren i Maimana i Nord-Afghanistan. Det er frykt for mer uro i morgen.

Flere hundre demonstranter gikk torsdag morgen til angrep på den norske militærleiren.

Det var en del av uroen som har rammet hele Afghanistan etter at eksemplarer av Koranen tidligere i uka ble kastet og brent som søppel ved en amerikansk militærleir i Bagram. Til sammen 14 mennesker er drept de siste dagene.

Steinene haglet mot den norske leiren, og det skal ha blitt satt fyr på flere kjøretøyer utenfor hovedporten. Uten forvarsel ble det også kastet en håndgranat, og en norsk soldat ble truffet av splinter i det ene beinet.

– Han behandles på sykehuset inne i leiren, forteller oberstløytnant John Espen Lien ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) til NTB.

Soldatene benyttet varselskudd, tåregass og sjokkgranater for å holde demonstrantene på avstand.

 

Nye demonstrasjoner

Soldater fra den afghanske regjeringshæren og afghanske politifolk var også på stedet, men først etter fire timer roet situasjonen seg.

 – Demonstrantene har trukket mot Maimana by. Men det er varslet nye demonstrasjoner i morgen. Vi vet ikke hvordan de kommer til å arte seg, men må forberede oss på det, sier Lien.

Den norske militærleiren i Maimana huser nærmere 700 soldater, rundt halvparten av dem norske. De øvrige kommer fra USA, Latvia, Makedonia og Island.

 

Obama beklager

USAs president beklager hendelsen med brenning av Koranen i et brev til sin afghanske kollega Hamid Karzai.

– Denne feilen skyldes uaktsomhet. Jeg kan forsikre deg om at vi vil ta de nødvendige steg for å forsikre at noe slikt ikke skjer igjen, og for å stille de skyldige til ansvar, skriver Barack Obama. Karzai sa torsdag at den amerikanske offiseren som hadde ansvaret for koranbrenningen, var uvitende om hvor viktig islams hellige bok Koranen er.

 

Blodig protest

Også en ISAF-leir i Mihtarlam øst for Kabul ble torsdag angrepet av steinkastende demonstranter.

– Folk har kommet fra hele Laghman-provinsen. De angrep PRT-leiren, klatret oppetter veggene og satte fyr på noe, trolig en konteiner, opplyser en polititalsmann til AFP.

NATO-soldatene skal ha skutt mot angriperne, og ifølge talsmannen skal det være sårede.

 

Drepte soldater

Samme dag ble to demonstranter skutt og drept i Uruzgan-provinsen, mens én demonstrant ble drept og flere ble såret i Baghlan-provinsen.

I Nangarhar-provinsen øst i Afghanistan rettet en afghansk regjeringssoldat våpenet mot en gruppe amerikanske soldater.

– Da demonstrantene nærmet seg den amerikanske basen, åpnet en afghansk soldat inne i basen ild mot de amerikanske soldatene og drepte to, opplyser distriktssjefen i Khogyani-distriktet, Mohammad Hassan til AFP.

 

– Drep de vantro

Taliban oppfordret torsdag afghanere til drap på utenlandske soldater som hevn for koranbrenningen.

– Drep dem, ta dem til fange, bank dem opp og lær dem en lekse slik at de aldri mer tør å håne den hellige Koranen, heter det i en kunngjøring fra Taliban.

Senere sendte de ut en oppfordring, rettet spesielt mot afghanske regjeringsstyrker.

– Oppfyll deres religiøse og nasjonale plikt og vend våpnene mot de vantro utenlandske inntrengerne. (NTB)