Verden

Norsk-ledet styrke kastes ut av Hebron: Frykter en ny massakre

Palestinere frykter at israelske bosettere i Hebron kan komme til å gjennomføre nok en massakre når Israel kaster de norsk-ledede observatørstyrkene ut.

JAFFA (Dagsavisen): Onsdag kjørte de hvite observatørbilene til TIPH-styrken fortsatt rundt i den spente byen Hebron. Hensikten, slik det har vært de siste 22 årene, var å gi palestinere en følelse av sikkerhet, samt registrere overgrep i byen. Men torsdag blir observatørenes aller siste dag på jobb.

Statsminister Benjamin Netanyahu meldte overraskende mandag at Israel ikke vil fornye mandatet til observatørstyrken, et mandat som går ut i kveld. Styrken, som består av 64 observatører, ledet av nordmannen Einar Aas, vil da ikke lenger ha lov til å patruljere byens gater.

Saken fortsetter under bildet. 

Prime Minister Benjamin Netanyahu speaks during a visit to an Israeli military base near the city of Petah Tikva, on January 30 2019. (Photo by MENAHEM KAHANA / AFP)

Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Foto: NTB Scanpix

– Vet ingenting

Israelske myndigheter lover en «ryddig overgangsperiode», men norske myndigheter vet praktisk talt ingenting om hva som nå skal skje.

– Vi vet ikke noe om hvordan dette skal avvikles. Vi vet ingenting. Men det er klart vi er bekymret for situasjonen, sier talskvinne ved UD i Oslo, Guri Solberg, til Dagsavisen.

Tross løftene om en «ryddig overgangsperiode», vet heller ikke TIPH i Hebron stort om hva som en gang vil skje fredag morgen.

– Vi forholder oss til at mandatet er avviklet, det er det eneste vi vet, sier TIPH-leder Einar Aas til Dagsavisen.

Han vil ikke si noe om hvor lang tid det eventuelt vil ta å avvikle hele operasjonen, som har vært i byen i over to tiår, for så å pakke og reise hjem.

Les også: Israelske bosettere raser mot Airbnb

Brudd

Netanyahus beslutning kom knapt en måned etter at en hemmeligstemplet TIPH-rapport ble lekket til den israelske avisen Haaretz. I rapporten ble Israel anklaget for omfattende brudd på internasjonal lov, og det ble rapportert at Israel og bosetterne sammen, gjennom årene, har stått for over 40.000 brudd på folkeretten. Mandag sa Netanyahu at Israel ikke ville tillate at en styrke som «arbeider mot oss» skal få fortsette å operere. Det er kun litt over to måneder før valget i Israel, og Netanyahu var også under press fra den nasjonalistiske høyresiden om å kaste observatørstyrken ut.

På palestinsk side vokser nå frykten.

– Vi frykter oppriktig at Israel planlegger å gjøre noe, og at de ikke ønsker å ha noen vitner til det. Det kan være en ny massakre, en befolkningsfordriving eller beslaglegging av land. Israel utnytter at det internasjonale samfunnet er mindre opptatt av denne konflikten, sier Ghassan Khattib, en tidligere palestinsk statsråd, til Dagsavisen.

Les også: Palestinsk kvinne: - Arbeidet reddet livet mitt

Massakre

TIPH-styrken ble opprettet i 1994 etter at en jødisk ekstremist ved navn Baruch Goldstein massakrerte 29 palestinere i en helligdom inne i Hebron. Mer enn 215.000 palestinere bor i byen, men i Hebrons østre del, som er under full israelsk kontroll, bor en gruppe på rundt 800 jødiske bosettere, blant de mest militante på Vestbredden. Ifølge både jødisk og muslimsk tradisjon er Hebron gravstedet for den bibelske Abraham, eller Ibrahim på arabisk. Et monument er opprettet i den nærliggende bosetningen Kiriat Arba til minne om drapsmannen Goldstein. En talsmann for de israelske myndighetene sa imidlertid i går at palestinerne ikke hadde noe å frykte.

– Det er ingenting å bekymre seg for. Fra nå skal vi ta av oss sikkerheten i byen, sa talsmannen Emmanuel Nachson fra israelsk UD, til Dagsavisen.

Les også: Kanskje vinner Netanyahu valget. Men han kan også ende opp i fengsel

Svekket

Ifølge Khattib har Netanyahu også valgt et usedvanlig vanskelig øyeblikk for palestinerne til å gjennomføre en slik omstridt beslutning.

– Vi er svake nå, situasjonen hos oss er kaotisk, og Netanyahu vet det, sier Khattib. Tidligere i uka trakk regjeringen til statsminister Rami Hamdallah seg, mens president Mahmoud Abbas er helt klart mer opptatt av å bekjempe det palestinske Hamas-styret i Gaza, rivalen til hans Fatah-bevegelse.

Den palestinske revolusjonen ledes i dag av den 83-årige Abbas, som på grunn av sin helse stadig sjeldnere forlater sitt hjem i Ramallah. Presidenten tillater imidlertid ikke noen åpen debatt om hans politiske etterfølger, noe som kan bety at palestinerne vil gå ytterligere kaos i møte i framtida.

Khattib sier han er oppriktig opprørt over at palestinsk politikk ikke har noen klar retning. Riktignok planlegger administrasjonen til USAs president Donald Trump å lansere sin plan om en tostatsløsning kort tid etter valget i Israel, men den palestinske siden har allerede gjort det klart at planen ikke vil være tilstrekkelig.

På israelsk side er situasjonen også langt mer oppløftende. I dag skal arabiske utenriksministre fra seks land – Egypt, Jordan, Saudi-Arabia, Kuwait, De forente arabiske emirater og Bahrain – møtes til et toppmøte ved den jordanske siden av Dødehavet. Ifølge den kuwaitiske avisen Al-Qabas er det øverste temaet på dagsordenen «en normalisering» av forholdet til Israel. Avisen beskrev også toppmøtet som en «intellektuell brainstorming». Verken Saudi-Arabia, Kuwait, De forente arabiske emirater eller Bahrain har diplomatiske forbindelser med Israel.

Mer fra Dagsavisen